Gran Canaria

Gran Canaria – neve ellenére nem a szigetcsoport legnagyobbja – területileg csak harmadik Tenerife és Fuerteventura után, de gazdasági, politikai és turisztikai szempontból megelőzi a többi szigetet.

A helyiek szerint itt az év 365 napjából 320-ban süt a nap. Ez a sziget rendelkezik a legérdekesebb természeti sajátosságokkal: a legeldugottabb tengerpartokkal és a legvédettebb völgyekkel. De nem csak természeti látnivalókat kínál ez a gyönyörű sziget, hanem történelmi emlékeket, kultúrtörténeti érdekességeket, szórakozási és vásárlási lehetőségeket, valamint kellemes éghajlatának és adottságainak köszönhetően sportolási lehetőségeket is.

Földrajzi adatok

A csaknem kör alakú sziget 1532 km²-en terül el az Atlanti-óceánban, közepén a Tejeda-hegység legmagasabb tagja, az 1950 méteres Pico de las Nieves vulkánnal.A Tejeda-hegység hágói, völgyei és sziklái vadregényes tájakkal választják ketté Gran Canaria északi és déli részét. Az éghajlat kettőssége, a két terület eltérő flórája és faunája miatt a szigetet "kis kontinensnek" is nevezik. Amíg a sziget északi része csapadékos éghajlatú és buja növényzettel, ültetvényekkel rendelkezik, középső területe kopár „holdbéli táj", déli partvidéke pedig száraz, szinte sivatagos. Ebből kifolyólag északon fejlett a mezőgazdaság: a vulkánok lankáin nem ritkák a szőlő-, banán- vagy dohányültetvények. Itt vannak a fontosabb városok is, többek között Las Palmas, a sziget legnagyobb városa, a Keleti Kanári-szigetek fővárosa is. Amíg az északi rész hűvösebb, a déli melegebb, naposabb. Ezen a részen virágzik igazán a turizmus, a szigetre látogató turisták többsége ide érkezik. A keleti part sík, és strandokkal tarkított, míg a nyugati partvidék inkább sziklás, hegyes.
Gran Canaria a Kanári-szigetek második legnépesebb szigete, a szigetvilág lakosságának mintegy 40%-a él itt, összesen majdnem 900.000 fő.

Történelem

A Gran Canaria nevet a rómaiak adták a szigetnek, és az rajta is maradt annak ellenére, hogy római valószínűleg sosem tette rá a lábát. Az elnevezés a kutya latin nevéből (Canis) származik, mert II. Juba Észak-afrikai uralkodó beszámolója alapján a névadó idősebb Plinius úgy gondolta, hogy a szigeteken sok kutya él.
Úgy tartják, hogy Gran Canaria már az i.sz. 500-as években lakott volt. Az őslakosok, a guancsok, - a legelterjedtebb nézet szerint - az észak-afrikai berberek leszármazottai voltak. A Római Birodalom bukását követően Európa kb. 1000 évre megfeledkezett a szigetről, melynek mintegy 30.000 guancso lakosa viszonylagos békében élhetett a 14. század elejéig, amikor mediterrán hajósok ismét felfedezték a szigetet. A spanyol hódítók több sikertelen kísérlet után 1478-ban, Juan Rejón vezetésével vetették meg elsőként a lábukat itt. A guancsok sokáig hevesen ellenálltak a hódításnak, de 1483-ban Pedro de Vera végleg a spanyolok uralma alá hajtotta a szigetet, rabszolgasorba vetve és erőszakkal keresztény hitre térítve őket, amely hamarosan a népcsoport kihalásához vezetett.
Az 1912-ben hatályba lépett, infrastruktúra fejlődését elősegítő törvény alapozta meg a sziget turizmusát. 1927-ben a szigetcsoport szétvált két tartományra, Tenerifére és Gran Canariára, 1982 óta pedig Gran Canaria autonóm kormányzással rendelkezik.

Közlekedés

Gran Canaria repülőtere, a Guando, 20 km-re található Las Palmastól, a repülőtéri busz 30 percenként, a helyi járat pedig 15 percenként indul a városba. Gran Canarián gyakran és pontosan járnak a buszok, így ez egy megbízható és olcsó lehetőség a sziget felfedezésére is.
Ennél kicsit drágább, de időtakarékosabb megoldás a taxi. Az autók elején és végén az SP (Servicio Publico) feliratot keressük. A taxiórák a hatóságok által előírt szabályok szerint működnek, nagyobb távolság esetén rögzített árat számolnak. A kellemetlenségek elkerülése végett azért érdemes előre megkérdezni a viteldíjat.
A szigeteken számos autókölcsönző is működik. Az egyes kölcsönzők árai eltérőek lehetnek, ami gyakran a szolgáltatás minőségét is tükrözi.

Időeltérés

Közép-európai idő -1 óra, tehát egy órával előrébb járnak, mint mi. A Kanári-szigeteken is van téli és nyári időszámítás.

Repülési idő

A Kanári-szigetek Budapestről kb. -5 óra.

Transzferidők

Gran Canaria repülőteréhez legközelebb San Augustín üdülőfalu esik, ide kb. 20 perc a transzfer, a legmesszebb fekvő Costa Melorenasba pedig kb. 40 percnyi buszúttal kell számolni. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, ill. az indulás.

Hivatalos nyelv

A szigeten a spanyol a hivatalos nyelv, de a turisztikai övezetekben a helyiek szinte mind beszélnek angolul.

Külképviselet

Tiszteletbeli Konzulátus
Apartado de Correos 404, 38.650 Los Cristianos, Arona, Tenerife
Telefon: (00 34) 639 20 91 97

Magyar Köztársaság Nagykövetsége – Konzuli Hivatal
C/ Ángel de Diego Roldán 21. 28016 Madrid
Telefon: (00 34) 914 13 98 50
(00 34) 914 13 41 37
Ügyelet: (00 34) 619 22 19 29

Időjárás

Gran Canarián legrosszabb esetben is tavasz van. A hőmérséklet nem nagyon csökken 18-20 fok alá még decemberben sem, a nyári hónapokban pedig 25-30 fok között alakul a hőmérséklet. A magas páratartalom miatt azonban nyáron ezt sokkal melegebbnek érzékeljük. A víz hőmérséklete viszont nyáron sem emelkedik 25 °C fölé, a hideg tengeráramlásnak köszönhetően, tehát az óceánban csak a nyári hónapokban lehet fürdeni. A szálláshely kiválasztásakor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a déli, maspalomasi öböl és a las palmasi Canteras strand vizének hőmérséklete között akár 3-5 °C különbség is lehet.

Elektromos áram

220 V váltóáram, a nálunk is megszokott kétpólusú dugasz illik a konnektorba.

Hivatalos pénznem

Euro (EUR). Váltópénze a cent (1 EUR= 100 cent). Bankautomaták rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Autóbérlés

Rengeteg autókölcsönző áll a szigetet felfedezni vágyók rendelkezésére, amelyek feltétele az érvényes nemzetközi jogosítvány, emellett teljes körű casco biztosítás megkötése javasolt. A közlekedési szabályok megegyeznek a Magyarországon érvényes előírásokkal, kérjük, az ismeretlen környezet miatt fokozottan ügyeljenek ezek betartására.

Közbiztonság

Központi segélykérő szám: 112 – ezen a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők is elérhetők.

Egészségügyi ellátás

Afrikai jellegű higiéniai kockázatok és emberekre veszélyes állatok nincsenek. Az alapvető higiéniai és egészségügyi szabályokat azonban mindenképp ajánlott betartani, hogy a nyaralás minden gond nélkül teljen. A napsütés a Kanári-szigeteken nagyon erős, használjon napkrémeket, és kerülje a napozást 13 és 15 óra között, de ezen az időszakon kívül sem érdemes huzamos ideig a tűző napon tartózkodni, még akkor sem, ha az állandó szél miatt nem érzi a nap erejét. Fejfedő és napszemüveg viselése ajánlott. Az orvosi ellátás költségei elég magasak, ezért érdemes az utazás előtt komplex utazási biztosítást kötni. Ha az egészségügyi problémája nem olyan sürgető, akkor a gyógyszertárakban, amelyek zöld kereszttel és „Farmacia“ felirattal vannak jelezve, vásárolhat gyógyszert.

Térkép - Gran Canaria

Az utasaink kedvenc szállodái - Gran Canaria