Ciprus

Fedezze fel velünk a legjobb Ciprusi ajánlatokat.

Földrajzi adatok

Akár az ősi történelmet keresi, akár a nap melegében sütrérezne az aranyló tengerpartokon, akár a sziget ízletes mediterrán konyháját próbálná ki, Ciprus rabul fogja ejteni sokszínűségével!

A görög mitológia szerint Cipruson született Aphrodité, a szerelem és a szépség istennője. A legenda úgy tartja, Páfosz közelében bukkant elő a tenger habjaiból, ezért ez a partszakasz ma is a szerelmesek kedvelt úti célja. De Cipruson bármerre indulunk is, gyönyörű strandokat találunk, amelyek minden ízlést kielégítenek. A nyüzsgő éjszakai életéről híres Ayia Napán a kristálytiszta víz aranyszínű homokkal találkozik, a nyugodt és félreeső Lara-öböl pedig homoki teknősök paradicsoma.

A sziget két különálló részre oszlik: az északi részre, amelyet a török kultúra befolyásol, és a déli részre, amelyet a görög örökség jellemez. Nicosia a világ utolsó fallal ketté választott fővárosa volt, de az elmúlt húsz évben egyre több átjáró létesült, és manapság már egyszerűen közlekedhetünk a két országrész között. Akár a sziget északi, török részét választjuk nyaralásunk helyszínéül, akár a déli, görög részt, garantáltan csodás tengerpartok és izgalmas kulturális és kulináris felfedezések várnak ránk.

A ciprusi konyha a görög, török és közel-keleti hatások ínycsiklandó fúziója, amely olyan kulináris élményt nyújt, ami már önmagában is elég ahhoz, hogy vissza akarjunk térni újra és újra Ciprusra. Kóstolja meg a mezét, a ciprusi "tapas" típusú, változatos ízeket bemutató, kóstoló adagokban felszolgált ételeket, ahol az olajbogyótól és a halloumi sajttól kezdve a moussakán át a grillezett húsokig sok helyi ízt ismerhet meg!

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete stratégiai elhelyezkedése miatt a mindenkori hódító hatalmak egyik legfontosabb katonai és gazdasági központja volt a térségben, így az ókori görögöktől és rómaiaktól kezdve a bizánciakig és az oszmánokig híres, letűnt kultúrák nyomait megtaláljuk itt. A sziget számos pontján keresztezik utunkat ókori maradványok. A leghíresebbek közülük a Páfosz közelében, a Paphos Archeological Parkban található, lenyűgöző állapotban fennmaradt mozaikok.

Térkép - Ciprus


Az utasaink kedvenc szállodái - Ciprus