Tunézia

Fedezze fel velünk a legjobb Tunéziai ajánlatokat.

Tunézia, a fátylak országa, Magyarországtól alig 2 órányira, de mégis egy távoli, különös világban, Afrika földjén fekszik. Itt nyújtózik a Szahara végtelen homoktengere, és az ország rendkívül gazdag történelmét idézik a pun és a római korszak emlékei, Kairouan és Sousse óvárosa vagy a mór stílusú Sidi Bou Said. Karthágó egykor egy hatalmas birodalom központja volt, ma az európaiak kedvelt nyaralóhelye. A nyugati színvonalú szállodák, a kiváló konyha, a finom homokos tengerpart és a kristálytiszta tenger a felejthetetlen élmények biztosítéka.

Tunisko

Földrajzi adatok

Tunézia a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjének találkozásánál, Algéria és Líbia között, Afrika északi-középső részén fekszik. A Magyarországnál mintegy másfélszer nagyobb terület 2/5 -e jobbára homokkal fedett sivatag és félsivatag, ahol csak datolyapálma-ligetek szakítják meg a táj egyhangúságát. Az ország észak-északnyugati részét az Atlasz keleti láncai határolják, amely dél felé haladva termékeny part menti síkságba megy át. A 9 milliós, szinte teljesen arab lakosság a part menti városokban összpontosul, amelyek közül legnagyobb a főváros, Tunisz, de turisztikai szempontból inkább Sousse, Hammamet és Monastir bír nagyobb jelentőséggel.

Történelem

Tunézia ősidők óta a közel-keleti és a mediterrán népek találkozási helye. A terület őslakosai a berberek, akikről még ma is csak keveset tudunk, valószínűleg Kr.e. 8000 körül telepedhettek itt le. Tunézia történelme tulajdonképpen a föníciaiakkal kezdődik, akik fejlett kereskedőbirodalmat hoztak létre, megalapították Karthagót, Sousse-t (Hadrumetum), és Tuniszt (Thunes). Az ókori évszázadokat a görögökkel és a rómaiakkal való versengés jellemezte a Földközi-tenger feletti kereskedelmi és katonai fennhatóságért. A régészeti emlékek többsége a pun Karthágó pusztulásával kapcsolatos, amikor is a harmadik pun háború végén, Kr.e. 146-ban a rómaiak eltörölték a föld színéről a várost. A római fennhatóság után a terület a vandálok, később pedig Bizánc uralma alá került, majd csakúgy, mint Észak-Afrika más területein, az iszlám felemelkedése itt is mindent elsöpört. 670 körül 150 ezer arab harcos foglalta el Ifrikíját -a mai Tunéziát -, megalapították Kairouant,a szent várost, egyben a nyugatra való további terjeszkedés kiindulópontját, és erődöket, mecseteket, vízvezetékeket építettek. 1236 körül a főváros az akkori Mahdia helyett Tuniszba került át. A következő évszázadokban Tunézia az egymással versengő nagyhatalmak hadszínterévé vált. 1535-ben V. Károly végül bevette Tuniszt, de mindössze 40 évnyi spanyol fennhatóság után a törökök uralma következett. Ezt 1881-ben francia protektorátus váltotta fel, melynek során Tunézia gyakorlatilag gyarmattá vált. Bár Franciaország a II. világháború kezdetén összeomlott, tunéziai befolyása 1955-ig tartotta magát. Ekkor tért haza addigi száműzetéséből Habib Bourguiba, aki, mint a tunéziai nacionalizmus megtestesítője, 1956-ra kivívta az ország teljes függetlenségét. Új települések, iskolák, kórházak épültek, majd a nyolcvanas években a nagyberuházások zöme is megvalósult. Tunézia ma független köztársaság, a berber kalózok egykori búvóhelye kaput nyitott az idegenforgalom előtt, és a fokozott iparosítás ellenére a napsütötte afrikai táj és a hosszan elnyúló mediterrán partvidék páratlan szépségével várja az idelátogató turisták millióit.

Tunisko Tunisko

Közlekedés

Az ország földrajzi tagoltságának következtében főként tengerparton futó útvonalhálózattal rendelkezik, amit a főbb városok között vasútvonal is kiegészít. Az országon belüli közlekedéshez elsősorban iránytaxit (mikrobuszokat) vehetnek igénybe, a városokon belül a helyi sárga taxik működnek, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Különbség van a városi taxik és az ún. távolsági taxik között, amelyekről a helyi idegenvezető tud pontos felvilágosítást adni.

Helyi jellegzetességek

Gasztronómia

Földközi-tenger térségének többi országához hasonlóan a tunéziai konyha is előszeretettel használja az olíva olajat, a mediterrán fűszereket, a paradicsomot, valamint a tenger gyümölcseit (többféle halat), a csirkét és a bárányhúst. Gasztronómiájára hatott a berber, az arab, a török és az olasz konyha is. Legjellegzetesebb ételei:

  • kuszkusz: durumbúzából készült gőzölt búzadara, zöldségek (paradicsom, paprika, csicseriborsó, cukkini) és valamilyen hús (csirke, bárány vagy hal) felhasználásával készített egytálétel
  • brik: olajban kisütött könnyű malsouka tészta, általában zöldséges, tojásos, sajtos töltelékkel
  • chorba houtes: halleves citromlével ízesítve
  • merguez: bárány- vagy marhahúsból készült apró kolbászkák
  • shakshouka: a lecsó tunéziai változata
  • makroud, samsa, baklava, gharaiba – mézzel, szárított datolyával és magvakkal készült édességek

Vásárlás

Tunéziában járva mindenképp érdemes felkeresni a helyi bazárt („suuq”-ot) és az óvárost (medinát), mert a színes forgatagban rengeteg kincsre lehet lelni,némelyikre nagyon jutányos áron (alkudozni szinte kötelező!). Elsősorban szőnyeget, bőrből készült termékeket, kerámiákat, szőrmét, ezüst vagy réz dísztárgyakat, fűszereket érdemes vásárolni, ellenben a dohányáru és az alkohol ára az európai ár kétszerese is lehet. Az üzletek itt egész nap nyitva tartanak, sok akár éjfélig is.

Vallás

Tunézia lakossága 99%-ban muszlim hitű. Ez annyiban érinti az idelátogatókat, hogy az egyházi épületekbe a mohamedán vallás előírásainak megfelelő (nőknek hajat, karokat, és a lábat legalább térdig eltakaró) öltözékben, cipő nélkül lehet csak belépni. Érdemes még megemlíteni a Ramadant, a muszlimok legnagyobb vallási eseményét, az egy hónapon át tartó böjtöt, amelynek során a hithű muzulmánnak napkeltétől napnyugtáig tartózkodnia kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülni kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat és a pletykát. A Ramadán végét óriási ünneplés, az Íd zárja.

Monastir

Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, egyben az első és máig mélyen tisztelt tunéziai elnök, Habib Bourguiba szülővárosa, amely a fővárostól 160 km-re délkeletre fekszik. Legismertebb nevezetességei a 9. században épült erődszerű kolostor, a Ribat, és a Nagymecset. Hangulatos vitorláshajó- és jachtkikötőjét, a Cap Monastirt két kis sziklás sziget védelmében alakították ki. A város mellett húzódó tengerparti szakasz, Skanes pedig luxushoteleknek ad otthont.

Sousse

Tunézia harmadik legnagyobb, mintegy 400 ezer lakosú városa a fővárostól 140 km-re, délkeletre fekszik. A medina szűk utcái és az apró üzletek százai az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A nevezetességek közé tartozik kolostor-erődje, a Ribat, a fellegvár, a Kasbah világítótornyával, a régészeti múzeum és a római kori katakombák. Sousse igazi nyaralóhelyként kényelmes szállodákat, kiváló fürdési lehetőséget, a vízi sportok széles választékát, romantikus sétákat, szép portékákat és mozgalmas éjszakai életet kínál.

Hammamet

A tunéziaiak körében is közkedvelt fürdőhely a fővárostól 70 km-re, délkeletre fekszik. A Dorsale hegység vonulatai és gyönyörű homokos strandjai között citrusligetek illatoznak, a tengerparti hotelek kertjeiben százféle mediterrán növény burjánzik. A tunéziai építészet íves és kupolás díszítőelemei a szállodákon és a magánházakon egyaránt szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Az öböl déli részén nemrégiben épült ki az új turisztikai központ, a Yasmine Hammamet. Luxusszállodái mellett látványpark, korcsolyapálya(!), egy Medina nevű kereskedelmi és vendéglátóipari központ és számos egyéb látványosság várja itt az üdülővendégeket.

Mahdia

A csendes, nyugodt halászváros a fővárostól 210 km-re, délkeletre fekszik. Jellegzetes mór stílusban épült fehér épületek, kupolás mecsetek és karcsú tornyok jellemzik. A település a X. században a Fátimida dinasztia székhelye volt, ma Tunézia egyik legszebb, finomhomokkal borított strandjával várja nyaralóit.

Sidi Bou Said

Az elbűvölő falu a művészek kedvenc városa, káprázatos panorámával a Tuniszi-öbölre. A fehér falú, kékre festett ajtajú és ablakú házakra a citrom- és narancsfák között rózsaszín és lila virágú leanderek és bougainvilleák kúsznak fel. La Marsa, a bejek régi nyári lakhelye kellemes fürdőhely, melynek híres kávéháza, a Saf-Saf a fiatalok egyik kedvelt találkozóhelye. A főteret egy hafszida korabeli mecset teszi még hangulatosabbá.

Karthago

Róma vetélytársát, Karthagot lerombolták. Köveit szétszórták, földjét sóval hintették be. Átérezheti a pun város hangulatát a Magon negyed feltárt romjai között vagy a kikötő mentén sétálva. Felkeresheti a Tophetet, ahol a városi arisztokrácia elsőszülött gyermekeinek hamvait tartalmazó urnákat tártak föl a régészek. A Byrsa-domb tetején - ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tuniszi-öbölre - ellátogathat a Karthagoi Nemzeti Múzeumba.

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényes útlevél.

FIGYELEM! Tunéziába drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS!

Idegenforgalmi adó

A tunéziai kormány 2019-től minden 12 éven felüli turistát idegenforgalmi adó megfizetésére kötelez. A szálláshely a vendég távozásakor állítja ki a számlát, de az adó összegét már érkezéskor elkérheti. Az idegenforgalmi adó mértéke 3 csillagos hotel esetén: 2 TND/fő/éj, 4 és 5 csillagos hotel esetén: 3 TND/fő/éj. Az idegenforgalmi adó maximum 7 éjszakára, közvetlenül a helyszínen készpénzben fizetendő (a legtöbb hotelben csak dínárt fogadnak el).

Időeltérés

Magyarországgal megegyező időzónába tartozik, de nem állítják át az órát, így nyáron -1 órás időeltérés van.

Repülési információk

A repülési idő Monastirba Budapestről kb. 2 óra 20 perc

Légitársaság: Smartwings
Kézipoggyász: 1 db, súlya: max. 8 kg, mérete: max. 56x45x25cm; 2 év alatti gyermek részére egy db összecsukható babakocsi
Feladott poggyász: max. 23 kg

Tunisko

Hivatalos nyelv

Arab és francia, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Telefonos előhívó

+216

Elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem

Tunéziai dínár (TND). Váltópénze a millim (1 dínár = 1000 millim). Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.

Egészségügyi ellátás

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon telepített idegenvezetőnkhöz vagy közvetlenül a biztosítóhoz.

Javaslataink

A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. Az első napokban óvakodjanak az erős napfénytől. Napszemüveg, fejfedő és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket.

Tunisko Tunisko

ÁRAINK TARTALMAZZÁK:

- A charter repülőjegy árát oda-vissza Budapest - Tunisz/Monastir/Enfidha - Budapest útvonalon
- Az illetékeket (reptéri, biztonsági)
- A transzfert a szállodába/szállodából
- A szállodai elhelyezést, ellátást árjegyzék szerint
- A telepített magyar nyelvű képviselő által nyújtott szolgáltatásokat

KÜLÖN FIZETENDŐ:

A külön fizetendő költségeket IDE KATTINTVA találhatják meg!

 
 

Minden úti cél - Tunézia

Térkép - Tunézia


Az utasaink kedvenc szállodái - Tunézia

Sajnáljuk, jelenleg nincsenek túrák. Tekintse meg aktuális nyaralási ajánlatunkat .

Szeretne értesülni legfrissebb akciós ajánlatainkról és a kedvező utazási lehetőségekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom
DER Touristik
A Kartago Tours a német REWE Group, azon belül a DER Touristik divízió tagja, amely Közép-Európa legnagyobb utaztató cégcsoportja.