Fuerteventura

Az 1660 km² területű Fuerteventura a Kanári-szigetek második legnagyobb tagja. Mivel a szigetcsoport tagjai közül Fuerteventura fekszik legközelebb Afrikához, nem meglepő, hogy ez a legszárazabb, legsivatagosabb sziget, ám vadregényes szépségét is ennek köszönheti. A sziget egészén hiányzik a növénytakaró, de épp ennek köszönhetően itt figyelhetők meg legjobban a klímaváltozás hatásai. Az UNESCO a teljes szigetet és annak tengeri élővilágát bioszféra rezervátummá nyilvánította 2009-ben.

Fuerteventura elsődleges vonzereje strandjainak szépsége és választéka. A sziget 150 kilométer hosszú partszakaszának strandjait mindenütt hófehér, finom szemcsés homok és kellemesen hűvös, türkizkék víz jellemzi. Akik nem csak napozni és úszkálni szeretnének, azok számos vízi sportolási lehetőség közül válogathatnak. A szigeten – az állandó szél miatt – elsősorban a szörf és a kite-szörf a legelterjedtebb, de tengeri kajakozásra, kajak-halászatra, vitorlázásra, sőt felszíni búvárkodásra is van lehetőség, melynek során Fuerteventura messze földön híres tengeri élővilágába nyerhet betekintést, aki alámerül.

Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek közigazgatásilag Spanyolországhoz, földrajzilag azonban Afrikához tartoznak, hiszen a hét nagyobb és több kisebb sziget az Atlanti-óceánban helyezkedik el, Marokkó partjaitól 125–200 km-re. A szigetek természeti szépsége egyedülálló, éppúgy jellemző rájuk a buja növényzet, mint a sivatagos, holdbéli táj. A szigetcsoport különleges mikroklímájának köszönhetően egész évben kitűnő nyaralóhely. De nem csupán kellemes éghajlata miatt vonzó úti cél, hanem a kedvező vásárlási lehetőségek miatt is. Vámmentes övezetként a szigeteken minden elektronikai termék lényegesen kedvezőbb áron vásárolható meg.

A Kanári-szigetek legismertebb és leglátogatottabb tagjai Gran Canaria és Tenerife, de a turisták körében szintén kedvelt Fuerteventura és Lanzarote szigete is. Mivel a szigetcsoport valamennyi tagja más-más természeti környezettel büszkélkedik, mindenki megtalálhatja a saját ízlésének, érdeklődésének leginkább megfelelőt.

Időjárás

Fuerteventura időjárása eltér a többi sziget időjárásától. Akárcsak a szigetcsoport többi tagja esetében, itt sem tapasztalható nagy hőingadozás az év során, de a nyár hűvösebb, a tél melegebb, mint a többi szigeten, ugyanakkor minden partszakaszán erős a széljárás. Fuerteventurán a csapadék is kevesebb, mint a környező szigeteken.

Beutazási feltételek

Spanyolországhoz tartozó terület lévén a magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy új típusú személyigazolvánnyal léphetnek a sziget területére. Vízumra csak abban az esetben van szükség, ha több mint három hónapon át szándékoznak a szigeteken tartózkodni vagy valamilyen munkatevékenységet szeretnének végezni.
Ha a szigetek területén vezetni kíván, akkor ne felejtse el nemzetközi vezetői igazolványát magával vinni. Amennyiben nyaralása alatt okmányai elvesznek vagy ellopják őket, azonnal jelentse személyesen a helyi rendőrkapitányságon és a Tiszteletbeli Konzulátus megadott telefonszámán.

Időeltérés

Közép-európai idő -1 óra, tehát egy órával előrébb járnak, mint mi. A Kanári-szigeteken is van téli és nyári időszámítás.

Repülési idő

A Kanári-szigetek Budapestről kb. 4-5 óra.

Hivatalos nyelv

A szigeten a spanyol a hivatalos nyelv, de a turisztikai övezetekben a helyiek szinte mind beszélnek angolul.

Külképviselet

Tiszteletbeli Konzulátus
Apartado de Correos 404, 38.650 Los Cristianos, Arona, Tenerife
Telefon: (00 34) 639 20 91 97

Magyar Köztársaság Nagykövetsége – Konzuli Hivatal
C/ Ángel de Diego Roldán 21. 28016 Madrid
Telefon: (00 34) 914 13 98 50
(00 34) 914 13 41 37
Ügyelet: (00 34) 619 22 19 29

Elektromos áram

220 V váltóáram, a nálunk is megszokott kétpólusú dugasz illik a konnektorba.

Hivatalos pénznem

Euro (EUR). Váltópénze a cent (1 EUR= 100 cent). Bankautomaták rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Autóbérlés

Rengeteg autókölcsönző áll a szigetet felfedezni vágyók rendelkezésére, amelyek feltétele az érvényes nemzetközi jogosítvány, emellett teljes körű casco biztosítás megkötése javasolt. A közlekedési szabályok megegyeznek a Magyarországon érvényes előírásokkal, kérjük, az ismeretlen környezet miatt fokozottan ügyeljenek ezek betartására.

Közbiztonság

Központi segélykérő szám: 112 – ezen a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők is elérhetők.

Egészségügyi ellátás

Afrikai jellegű higiéniai kockázatok és emberekre veszélyes állatok nincsenek. Az alapvető higiéniai és egészségügyi szabályokat azonban mindenképp ajánlott betartani, hogy a nyaralás minden gond nélkül teljen. A napsütés a Kanári-szigeteken nagyon erős, használjon napkrémeket, és kerülje a napozást 13 és 15 óra között, de ezen az időszakon kívül sem érdemes huzamos ideig a tűző napon tartózkodni, még akkor sem, ha az állandó szél miatt nem érzi a nap erejét. Fejfedő és napszemüveg viselése ajánlott. Az orvosi ellátás költségei elég magasak, ezért érdemes az utazás előtt komplex utazási biztosítást kötni. Ha az egészségügyi problémája nem olyan sürgető, akkor a gyógyszertárakban, amelyek zöld kereszttel és „Farmacia“ felirattal vannak jelezve, vásárolhat gyógyszert.