Sharm El Sheikh

Click for Sharm El Sheikh International, Egyiptom Forecast

Egyiptom a fáraók földje, de egyben a búvárok, a napimádók, a sivatagi kalandra, valamint a művelődésre vágyók országa is. A világ legősibb turisztikai célpontja különleges élményt nyújt az idelátogatóknak: a történelem előttinek tűnő tájak, az évezredes műemlékek, a Sínai-félsziget színes sziklái és nem utolsósorban a Vörös-tenger káprázatos árnyalatai rabul ejtik az utazót. Egyiptom titokzatos ország, teli misztikával és csodával, itt mindenhol a több ezer éves történelemmel találhatják szembe magukat. Ez a hely az ellentétek földje, hisz a rég letűnt birodalom dicsősége jól megfér a jelen színvonalas Vörös-tengeri üdülőhelyeivel, mely évről évre turisták millióit vonzza.

Egypt - Sharm El Sheikh

Sínai-félsziget

A félsziget az afrikai és eurázsiai szárazföld határán húzódik, két nagy kultúra, Észak-Afrika és a Közel-Kelet összekötője. A Sínai-félszigeten keresztül vezetett Mózesnek és népének az útja is az ígéret földje felé, ennek okán Sínai a Szent Föld fogalmához elválaszthatatlanul hozzátartozik. Geológiai tekintetben ez a nagy kiterjedésű félsziget Afrika része, de geográfiai szempontból Ázsiához tartozik. A félsziget nagy része sivatagból és sziklás hegyekből áll, legmagasabb pontja a 2.637 méter magas Szent Katalin hegy. Az éghajlat tipikusan sivatagi, száraz és meleg, a nappali és éjszakai hőingadozás jelentős mértékű.

Sharm El Sheikh

A modern turistaközpont a Sínai-félsziget legdélebbi csücskén található, amit 1978-ban a Camp Davidben aláírt egyiptomi-izraeli egyezmény után kapott vissza Egyiptom. A nyolcvanas évek második felétől a szomszédos Ras Mohamed természeti rezervátum ideális feltételeket biztosított az idelátogató turistáknak ahhoz, hogy egyszerre ismerkedhessenek az itteni természet nyers szépségével és a lenyűgözően gazdag vízi világgal. A parthoz igen közel, az Aqabai-öböl irányában 80 km hosszan egy gyönyörű korallszirt húzódik, a világ második legnagyobb korallzátonya, amely a búvárkodás szerelmeseinek egyik állandó célpontja. A Sejk öble egész évben kellemes klímával várja látogatóit, amely kedvez a szafariknak, akár teveháton, akár dzsippel indulunk neki. A Szent Katalin kolostor lenyűgöző ikonjai vagy a színes kanyon felejthetetlen élményekkel gazdagítják az idelátogatók útinaplóját. A városban az évek során természetes központtá vált Naama Bay, ahol kiterjedt új turistaközpont épült ki. Sétánya kellemes, és ajánlható mindenkinek az esti és éjszakai órákban is.

Egypt - Sharm El Sheikh Egypt - Sharm El Sheikh

Dahab

Dahab Sharm El Sheikhtől északkeletre, 1 órányi autóútra (80 km), az Aqabai-öböl mentén fekszik. A Sínai-félsziget keleti oldalán húzódó település homokos tengerpartján korszerű szállodák, éttermek, búvárklubok találhatók. Azon Utasainknak ajánljuk, akik a nagyvárosok nyüzsgését elhagyva egy csendesebb üdülőhelyet keresnek. Dahab a búvárkodás szerelmeseinek Mekkája, itt található a világhírű merülőhely, a Blue Hole is.

Borravaló

A Közel-Kelet idegenforgalmának jellemzője, hogy a borravaló a szolgáltatások nyújtásához elengedhetetlenül hozzátartozik. A szolgáltatás igénybe vevőjének borravaló adási hajlandósága az esetek többségében tükröződni fog a kapott szolgáltatások minőségében. A borravaló mértékének meghatározása természetesen teljes mértékben a turista kezében van.

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges, amelyet mindenki egyénileg beszerezhet az Egyiptomi Nagykövetségen vagy a repülőtéren érkezéskor, vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben is megérkezéskor, a repülőtéren kapják a vízumot (telepített vízum). Külföldi állampolgárok az Egyiptomi Nagykövetségen válthatják ki a vízumukat.

FIGYELEM! Egyiptomba drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS, hatóságilag tiltva van használatuk!

Egypt - Sharm El Sheikh Egypt - Sharm El Sheikh

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest Magyarországhoz viszonyítva nyáron +1 óra az időeltolódás, télen ugyanaz az időszámítás.

Repülési idő

Sharm El Sheikh Budapestről kb. 3 óra 45 perc

Légitársaság: Smartwings
Kézipoggyász: súlya: Smartwings - max. 8 kg
Feladott poggyász: Smartwings - max. 23 kg

Egypt

Hivatalos nyelv

Arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul vagy németül is.

Diplomáciai képviselet

Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége
1125 Budapest, Istenhegyi út 7/b.
Tel: (06/1) 225 2150
Fax: (06/1) 225 8596

Magyarország Nagykövetsége
29. Sari Mohamed Mazhar - Zamalek - Cairo
Tel.: (00 20 2) 735-6478
Fax: (00 20 2) 735-8648

Elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben beszerezhető.

Hivatalos pénznem

Egyiptomi font (LE). Váltópénze a piaszter (1 font= 100 piaszter). Behozatala és kivitele tilos, ezért USD vagy Euró bevitelét javasoljuk, mellyel szinte mindenhol fizethetnek is. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete elengedhetetlen, ezért irodánk inkább a taxit, illetve a távolsági buszokat ajánlja.

Egészségügyi ellátás

Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük, de sok esetben csak a helyben kapható gyógyszer hatásos. Bármilyen egészségügyi probléma esetén ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

Térkép - Sharm El Sheikh


Az utasaink kedvenc szállodái - Sharm El Sheikh