Mallorca

Fedezze fel velünk a legjobb Mallorcai ajánlatokat.

Mallorca, a Baleár-szigetcsoport legnagyobb és legnépszerűbb szigete, a Földközi-tenger gyöngyszeme. Kristálytiszta türkizkék tenger, hófehér homokú öblök, festői falvak, kolostorok és lüktető éjszakai élet várja évről évre a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. Ez az a hely, amelynek változatossága mindenkit rabul ejt, a természet szépségei mellett rendkívül gazdag kulturális emlékekben, valamint a spanyol gasztronómia különleges ízei felejthetetlenné teszik az itt töltött csodálatos nyaralás emlékeit.

Mallorca

Földrajzi adatok

Mallorca, a 3640 km2-es Kis szikla a Spanyolországhoz tartozó Baleári-szigetcsoport legnagyobbika. A sziget legmagasabb csúcsa az 1445 méter magas Puig Maior. A sziget északi részén drámaian meredek sziklafalak, déli partján több kilométeres hosszúságban elnyúló finom homokos partok találhatóak. A turisták többsége a kiterjedt Palma-ra, valamint a termékeny síkságokra összpontosít, a sziget délkeleti részén a partok viszonylag gyéren lakottak. Éghajlatát tekintve tipikusan mediterrán, nyáron forró és száraz időjárás jellemzi, amelyet télen enyhe, de esős klíma vált fel.

Történelem

Mallorca már sokkal régebben, mielőtt a Baleárokat először említik, lakott terület volt, a leletek Krisztus előtt a 6. évezredre mutatnak. Az eredeti barlangkultúrát követte az úgynevezett Talaiot kultúra, elnevezése az őrtornyok építéséből ered, amelyek később anyagtartalékként szolgáltak a lakosság ház- és templom építéseihez.Habár Menorcát és Ibizát a főníciaiak már a Kr. e. 7. században elfoglalták, Mallorcát mégis megkímélték. Karthago hanyatlásával azonban a kis szikla népe magára maradt, amely Kr.e. 123-ban a Baleárok elfoglalásához vezetett. A hódítók mindig negatívumot jelentenek egy kultúra számára, ám ennek ellenére Mallorca első virágkorát a rómaiaknak köszönheti. A római uralomnak 430-ban a vandálok vetettek véget, majd pár évszázaddal később csakúgy, mint a Pireneusi-félsziget, Mallorca is arab uralom alá került. Ez az időszak jelentette a sziget életében a második virágkort, a mórok kiépítették az öntözőrendszereket és meghonosították a narancs- és mandulafa termesztést. Miután az egyesült keresztény hadsereg 1229-ben visszahódította Mallorcát, I. Jakab, Aragónia királya elpusztított mindent, ami az iszlámra emlékeztetett, majd a főmecset alapfalain megkezdték a még ma is gyönyörű katedrális építését. II. Jakab a század végén kikiáltotta a mallorcai királyságot, amely a sziget tengerhajózáson és kereskedelmen alapuló gazdasági fellendüléséhez vezetett. Az örökösödési problémák azonban nem múltak el, IV. Pedro igényt tartott Mallorca koronájára, 1343-ban Pagueránál partra szállt és ezzel Mallorca elvesztette az évtizedeken át tartó függetlenségét. Az autonómia elvesztése, az adóterhek és a kalózkodás fokozódása állandó lázadásokhoz vezetett. Mindezek ellenére, részben a spanyolok lepantói győzelmének köszönhetően Palma a nyugati Földközi-tenger legfontosabb kereskedelmi központjává vált. Mallorcán mégsem következett be újból a korábbihoz hasonló gazdasági virágzás. Járványok, belső politikai viták, valamint részben a gazdasági súlypont Atlanti-óceánra való áthelyeződése megakadályozták a folyamatos fejlődést. A gőzhajózás megjelenésével Mallorca végleg elvesztette tengeri befolyását. A Franco-érában a regionális érdekeket elnyomták, ehhez hozzátartozott a katalán mallorcai nyelv elspanyolosodása. A II. világháború után lassan elkezdődött a turizmus fellendülése, egész Európából érkeztek látogatók. Ma a sziget életében a legjelentősebb szerepet az idegenforgalom játssza, az ebből befolyt jövedelem a bruttó nemzeti termék 80%-át képezi.

Közlekedés

A szigeten, busszal még a legkisebb településre is el lehet jutni. Minden lényeges útvonal csillagszerűen Palma-ból indul ki. Mallorcának két vasútvonala van: Palma-Soller (napi 10 járat) és Palma-Inca, ez utóbbi elsősorban turistavonatként közlekedik. A szigeten nagy számú kölcsönző kínál autót vagy motort. Ehhez érdemes azonban alaposan tájékozódni, mivel az árak igen különbözőek lehetnek. Kérjük vegyék igénybe az idegenvezető segítségét! A sziget legtöbb kikötőjéből kisebb sétahajók indulnak, amelyekről Mallorca festői öbleit a vízről csodálhatják meg.

Santa Ponsa

A sziget fővárosától, Palma-tól kb. 18 km-re délnyugatra fekvő üdülőhely lenyűgöző villanegyeddel és szép fekvésű jachtkikötővel.A városka magja a jól védett, homokos öböl körül terül el, ahol kávéházakat és számos szórakozási lehetőséget találunk.

Mallorca Mallorca

El Arenal (katalánul S Arenal)

A rendkívül pezsgő éjszakai élet miatt főként a fiatalok körében népszerű üdülőhely, de a fokozatosan mélyülő, fürdésre kiválóan alkalmas 4 km hosszú homokos tengerpart kisgyermekes családok számára is ideális kikapcsolódást nyújt. Spanyolország legnagyobb idegenforgalmi üdülőközpontját a fővárossal, Palma de Mallorcával kiváló autóbusz-hálózat köti össze késő estig.

Paguera (katalánul Peguera)

Kedvelt, csendes üdülőhely, a sziget délnyugati részén. Santa Ponsa szomszédságában, Palma de Mallorcától 25 km-re fekszik. Hangulatos éttermei, szórakozóhelyei és homokos tengerpartja igényes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.

Palma Nova/Magaluf

Az üdülőhely kb. 13 km-re fekszik a sziget fővárosától. A sétálóutcákon esténként kellemes sétákat tehetünk, illetve meglátogathatjuk a számos üzlet, bár, étterem valamelyikét, ugyanis Magaluf és Palma Nova - El Arenal-hoz hasonlóan - leginkább a pezsgő éjszakai életet kedvelők központja. A vízi vidámparkban mindenki kellemesen szórakozhat. A város keleti részén pínea-fenyőkkel övezett öblöket találunk, illetve pálmákkal körülvett finom homokos strandokat.

Can Pastilla

A város Palma-tól keletre körülbelül 7 km-re, Palma és El Arenal között nagyjából félúton helyezkedik el, amelyet fekvése miatt elsősorban a nyugodt pihenésre vágyók (nászutasok, kisgyermekes családok) számára javasoljuk. Homokos tengerpartján a napozás és pihenés mellett számos vízi sportolási és szórakozási lehetőség várja az ide látogatókat.

Vásárlás

Az üzletek általában reggel 9-tôl délután 1 óráig, majd délután 4-tôl este 8-9-ig tartanak nyitva. A spanyol emberekre jellemző déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe.

Ételek-italok

Mallorca a helyi ételspecialitások és a hagyományos spanyol konyha számos különlegességéről nevezetes. A tipikus ételek közé tartozik a sertéshús, bárány, szárnyasok, csigák és természetesen a különféle tengeri halfajták. Olívaolajat, sok zöldséget, főleg paradicsomot és káposztát használnak, gyakran ízesítenek mazsolával, mandulával, píneamaggal. Szeszes italok közül jellegzetes az ánizspálinka vagy palo, de közkedveltek a mallorcai borok, a frissen facsart narancslé és a mandulatej.

Borravaló

Borravaló szempontjából Mallorcán igen demokratikusan bánnak a vendéggel. A visszajárót a felszolgálók kis tálcán az utolsó centig visszahozzák, majd abból annyit hagyunk, amennyit a szolgáltatás színvonala alapján gondolunk, a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a az ajánlott (legfeljebb 15%).

Javaslataink

Bár a közbiztonság Mallorcán igen jónak mondható, mégis érdemes megfogadnunk néhány jó tanácsot. Rengeteg ún. szegfűárus dolgozik a szigeten, akik egy-egy szál virágért és áldásért cserébe csak némi aprópénzt kérnek. Az óvatlan turista többnyire csak utólag veszi észre, hogy tárcájából - amíg az apró után kotorászott - eltűntek a nagyobb címletek. Természetesen itt is különösen figyeljünk értékeinkre a tömegközlekedési járműveken és a strandokon. A tengerparton tartsuk be a hullámzásra figyelmeztető zászlók jelzéseit: Zöld (fürdeni szabad), Sárga (fürdeni csak körültekintéssel), Piros (fürdeni tilos).

Mallorca Mallorca

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Beutazáshoz érvényes útlevél, vagy Uniós tagságunk révén új típusú kártyás személyi igazolvány is elegendő. Az útlevélnek a visszaúttól számítva még 1 hónapig érvényesnek kell lennie.

Időeltérés

Magyarországgal megegyező időzónába tartozik, ugyanaz az időszámítás.

Repülési idő

Budapestről kb. 2 óra 30 perc.

Mallorca

Hivatalos nyelv

Spanyol és katalán, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Hivatalos pénznem

Euro (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Diplomáciai képviselet

Magyarország Nagykövetsége
C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 Madrid
Dr. Tóth Gábor nagykövet
Tel.: (00 34 91) 413 7011Fax: (00 34 91) 413 4138

Elektromos áram

220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség.

Egészségügyi ellátás

Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Térkép - Mallorca

Az utasaink kedvenc szállodái - Mallorca