Call Center+36 1/ 462-8-462

 
 
ico
 

Kréta

Utazzon velünk! Utazás már 139 900 Ft/főtől

Click for Iraklion, Görögország Forecast

Magali nisi, azaz a nagy sziget, így becézik a görögök Krétát. Az Európa legdélibb részén fekvő sziget egy ősi kultúra szülőhelye, a nyugati civilizáció bölcsője. Varázsát, bűvös vonzerejét az érintetlen festői táj és a völgyekben megbújó kicsiny falvak, a strandolásra kiválóan alkalmas homokos partok és a krétaiak messze földön híres vendégszeretete tovább növeli. Fedezze fel Ön is a mítoszok földjét, Zeusz szülőhelyét, ahol a Földközi-tenger azúrkék hullámai kora tavasztól késő őszig hívogatják a napfény szerelmeseit.

Kréta

Földrajzi adatok

A 35. északi szélességi kör mentén, Észak-Afrika egyes részeinél is délebbre elhelyezkedő sziget Európa legdélibb vidéke. Kréta Görögország legnagyobb szigete, területe mintegy 84000 km2, kelet-nyugati irányban 250 km, észak-déli kiterjedése még a legszélesebb részén is mindössze 60 km. A sziget zömét hegységek alkotják, ahonnan szelíd lejtők ereszkednek le a sűrűn lakott északi part menti síkságokig. Itt sorakoznak a legnagyobb városok, amelyek elsősorban a kikötésre kiválóan alkalmas nagyobb öblökben fekszenek. Délen a hegyek meredek sziklafalai mintha a tengerből ugranának ki, ez a rész gyérebben lakott. A sziget éghajlata mediterrán, de a forró száraz nyár a déli fekvésnek köszönhetően sokkal tovább tart, mint Görögország más vidékein.

Történelem

A görög szigetek történelme és természeti környezete erősen eltérő, volt idő, mikor a szomszédos szigetek esküdt ellenségei voltak egymásnak. Az antik Görögország korántsem volt egységes állam, városállamok csoportja alkotta. A legelső ilyen kis-civilizáció Krétán bontakozott ki.A régészeti leletek tanúbizonysága szerint Kréta első lakói a korai neolitikumban, a Kr.e. 6. évezred elején Afrikából érkeztek. Az európai kontinens első fényes civilizációjának, a minoszi kultúrának megszületése a Kis-Ázsiából a Kr.e. 3. évezred dereka táján bevándorolt indoeurópai népcsoport megjelenéséhez kapcsolódik. Knossos a nyugati világ egyik legkorábbi városa volt, virágkorában lakossága mintegy 100.000 fős lehetett. A hatalmas területen fekvő palota-város 32 km-re volt a kikötőtől, amely igen nagy kereskedelmi forgalmat bonyolított le Egyiptommal és Szíriával. Az a tény, hogy a krétaiak palotáikat, sőt még a tengerparti településeiket sem védték meg falakkal, azt bizonyítja, hogy a térségben béke honolt, valamint a flotta katonailag és gazdaságilag uralhatta a térséget.Kr.e. 1450 körül az Aranykornak hirtelen katasztrófa vetett véget, a kiváltó ok Santorini vulkánjának hatalmas kitörése lehetett. A robbanást az egész térségben hatalmas erejű földrengés, szökőár, több napos sötétség és hamueső követte. Kr. e. 1100-ban a harcias dórok hódítása következtében a minoszi civilizáció végleg hanyatlásnak indult. A sziget később a rómaiak, majd Bizánc, a 9. században pedig arab uralom alá került. 1204-ben a keresztes lovagoktól Velence szerezte meg. Az idegen hatalom és az adóterhek ellen lázadozó krétaiak felkeléseitől megtépázott velencei oroszlán a 17. század közepéig uralta a szigetet, mikor a térségben a Török Birodalom janicsárjai mindent elsöpörtek. A sziget lakossága a kemény, időnként kegyetlen elnyomás ellen többször fellázadt, de az 1821-es görög szabadságharc idején is, Görögország függetlensége ellenére egyiptomi segítséggel a törökök kezén hagyta a szigetet. 1898-ban Kréta angol segítséggel végül autonómiát kapott, majd a török csapatok kivonása után egyesült az anyaországgal. A II. világháború idején a németek nagyszabású ejtőernyős hadművelettel, a rendkívüli ellenállás miatt csak súlyos veszteségek árán tudták elfoglalni a szigetet. A háború következtében elnéptelenedett falvak és romokban heverő gazdaság ellenére Kréta gyorsan talpra állt, napjainkra Görögország gazdaságilag erős, idegenforgalmi szempontból egyik legfejlettebb és legvonzóbb vidéke lett.

Közlekedés

A vasútmentes sziget közúti hálózata fejlett, az északi part teljes hosszában végighúzódó nyugat-keleti irányú főútvonalról hágókon és völgyekben áthaladó leágazások vezetnek a déli partvidék jelentősebb településeihez. A sziget legtöbb települése könnyen megközelíthető autóbusszal, de a néha szokatlannak tűnő menetrend miatt ajánlatos gépkocsit kölcsönözni. A nagyobb települések Athénból rendszeres hajójáratokkal is megközelíthetőek.

Heraklion

Az északi partvidéken, a sziget nyugati és keleti végpontja között nagyjából félúton fekvő település 130 ezer lakosával Kréta legnagyobb kereskedelmi, gazdasági, és kulturális központja és egyben fővárosa is. Egykor Knossos előkikötője, később az arab kalózok búvóhelye, ma központi funkcióján túl főként rengeteg építészeti emlékével, a közeli Knossos-i romokkal és híres Régészeti múzeumával várja a történelem iránt is fogékony látogatókat. A kikapcsolódást keresők és szórakozásra vágyók számára is ez a város kínál a legtöbb lehetőséget

Chania

Chania Nyugat-Kréta legnagyobb városa, lakossága nagyjából 80 ezer fő. Jelenleg Kréta második legnagyobb városa, a régió központja. Több mint 100 évig, egészen 1971-ig a sziget fővárosa is volt, rendkívüli történelmi múlttal rendelkező település és egyben kedvelt turistacélpont is köszönhetően kedvező fekvésének és Velencét idéző kikötőjének. Már az ókorban gazdag és virágzó város volt, az Odüsszeiában Homérosz is megemlíti. Fontos kereskedelmi útvonalon épült, görög, arab, bizánci, velencei és török fennhatóság alá is tartozott. Legjelentősebben a velencei időszak hagyott nyomot a városon, az óváros épületei, a kikötő, a hangulatos kis terek és a sikátorok különös atmoszférát kölcsönöznek a településnek. A mai modern városrészben kórházak, iskolák, Görögország egyik legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, és szállodák sora épült, bárok és éttermek, valamint rengeteg kulturális és szórakozási lehetőség várja a turistákat.

Amoudara

A fővárostól nyugatra, 2-km re fekvő település, amely központi fekvésének köszönhetően ideális kiindulópontja a kirándulásoknak. A közeli főváros nyújtotta szórakozási lehetőségek minden korosztály számára vonzóvá teszik a homokos tengerparton fekvő kisvárost.

Kréta Kréta

Rethymno

A 60 ezer lakosú település Kréta harmadik legnagyobb városa, a fővárostól nyugatra fekszik az északi part mentén. A helység az elmúlt évek idegenforgalmi fejlesztései ellenére még mindig őrzi hagyományait. Fő látnivalója a 16. században épült velencei erőd, valamint a török időkben épült Neradzesz mecset és minaret.

Hersonissos

Herakliontól keletre, körülbelül 25-km-re fekvő település, amely a Lassithi hegység lábánál fekszik. A festői halászfalu a nyugodt pihenésre vágyó utasok kedvelt célpontja, de a közeli csúszdapark, valamint a rengeteg taverna, bár és üzlet minden korosztály számára szórakozási lehetőséget kínál.

Malia

Az északi parti Riviérához tartozó településtől nem messze tárták fel Kréta harmadik legjelentősebb minoszi palotáját. A történelmi emlékeken túl a település minden korosztály számára kikapcsolódási, sportolási és szórakozási lehetőségeket nyújt.

Dél Kréta – Ierapetra

Kréta déli része különleges atmoszférával várja a látogatókat. Vadregényes tájak, romantikus öblök, kopár mészkőszirtek és szinte érintetlen természeti környezet jellemzi, ahol még nem annyira mutatkoznak meg a tömegturizmus jelei. Fővárosa Ierapetra, mely Dél Kréta legnagyobb turistaközpontja és Európa legdélibb városa is egyben. A történelem folyamán nagyon fontos szerepet játszott, amire a velencei erőd, a mecset és a minaret valamint a régészeti múzeum emlékeztet. Itt már nagyon érződik az afrikai, arab hatás, az itt élő emberek saját tempójuknak megfelelően élnek. Féltve őrzik tradícióikat, nagyon büszkék konyhájukra, házilag készült specialitásokra. Vonzó helyi látnivaló a cédrusfáiról ismert Chrissi sziget, mely egy könnyed hajókirándulás keretében látogatható, mivel csak 15 km-re fekszik a krétai tengerparttól.

Vásárlás

Az üzletek általában a délelőtti órákban, majd délutántól késő estig tartanak nyitva. A krétai emberekre jellemző a déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe. Üdülőhelyeken az üzletek többsége hétvégén is nyitva tart.

Ételek-italok

A görögök ételeik elkészítéséhez olíva olajat használnak, kedvelik a húsokat, elsősorban birkát, melyet roston sütnek meg. Szívesen fogyasztják a változatosan elkészített tenger gyümölcseit is. Kedvelt előétel kínálatuk paradicsomból, uborkából, dinnyéből, szeletelt sajtból, olajbogyóból és sokféle gyümölcsből áll. A legelterjedtebb vendéglőféle a taverna, ahol olyan ételeket kínálnak, mint pl. görög saláta, suvlaki, tzaziki, musaka vagy gyros. A legkedveltebb aperitif az ouzo, borok közül pedig a retsína.

Borravaló

Krétán szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.

Kréta Kréta

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Beutazáshoz érvényes útlevél, vagy Uniós tagságunk révén új típusú kártyás személyi igazolvány is elegendő. Az útlevélnek a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időszámítás.

Repülési idő

Heraklion Budapestről kb. 2 óra 30 perc.

Légitársaság: Smartwings
Kézipoggyász: súlya: max. 5 kg, mérete: max. 56x45x25cm, de a 3 oldal együttesen max 115cm
Feladott poggyász: max. 23 kg

Řecko

Hivatalos nyelv

Görög, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Átlaghőmérsékletek: Levegő | Víz
máj. 26 | 20
jún. 28 | 22
júl. 31 | 24
aug. 32 | 25
szept. 27 | 24
okt. 26 | 23

Diplomáciai képviselet

Magyarország Nagykövetsége
25-29. Od. Karneadou, Kolonaki
10675 Athén
Tel.: (00 30 210) 725 6800
Fax: (00 30 210) 725 6840

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
26. Kornarou Sq. és1. Lasithiou Str.
71201 Heraklion, Crete
Kostas Konstantinides tiszteletbeli konzul
Tel.: (00 30 281) 034 1711
Fax: (00 30 281) 034 2710

Görög Köztársaság Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Tel.: (06 1) 413 2600
Fax: (06 1) 342 1934

Kréta Kréta

Transzferidők

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.

Elektromos áram

220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem

Euro (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. Krétán a vezetési stílus kulturált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.

Egészségügyi ellátás

Az orvosok megfelelően képzettek, az ellátás megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez, vagy ha rendelkezik utasbiztosítással akkor közvetlenül a biztosítóhoz.

Szállodák értékelése

A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az általában elfogadott normáktól. Az apartmanok és stúdiók kivételével minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.

Kréta

ÁRAINK TARTALMAZZÁK:

A charter repülőjegy és repülőtéri illeték árát oda-vissza Budapest - Heraklion - Budapest útvonalon.
Transzfert a szállodába/szállodából.
A szállodai elhelyezést és ellátást árjegyzék szerint.
A telepített magyar nyelvű képviselő által nyújtott szolgáltatásokat.

KÜLÖN FIZETENDŐ:

Idegenforgalmi adó a helyszínen - 4*-5* hotel 3-4 EUR/szoba/éj, 3* hotel - 1,5 EUR/szoba/éj, 1*-2* hotel 0,5 EUR/szoba/éj
apartmanok esetén - 0,5 EUR/apt/éj

- Sztornóbiztosítás: az alapár 1,5 %-a,

- Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás (BBP):
AIR SILVER 770 Ft/fő/nap
AIR GOLD 1040 Ft/fő/nap
A fakultatív programok árai (helyben, a telepített képviselőnél kell befizetni)

Figyelem! Idegenforgalmi adó!

A görög kormány által elfogadott szállásadózási törvény 2018. január 1-jétől minden turistát idegenforgalmi adó megfizetésére kötelezi. A szálláshely a vendég távozásakor állítja ki a számlát, de az adó összegét már érkezéskor elkérheti.
Az idegenforgalmi adó mértéke: 1-2 csillagos hotel: 0,50 €/szoba/nap, 3 csillagos hotel: 1,50 €/szoba/nap, 4 csillagos hotel: 3,00 €/szoba/nap, 5 csillagos hotel: 4,00 €/szoba/nap

Az apartmanként regisztrált szálláshelyek esetében 1-2-es kategóriájú apartman: 0,25 €/apt./nap, 3-as kategóriájú apartman: 0,50 €/apt./nap, 4-es kategóriájú apartman: 1,00 €/apt./nap

Felhívjuk Utasaink figyelmét, hogy az idegenforgalmi adót közvetlenül a helyszínen hitelkártyával vagy készpénzzel kell fizetni (be- vagy kijelentkezéskor, a szálláshely rendelkezése szerint).

MAGYARÁZATOK A GYERMEKEKRE VONATKOZÓ KEDVEZMÉNYEKHEZ:

A gyermekárak minden esetben 2 felnőttel együtt egy szobában, pótágyon érvényesek a szállodáknál megjelölt korhatárig. 2 felnőtt + 2 gyermek csak azoknál a szállodáknál vehető igénybe, ahol ez külön fel van tüntetve a szálloda leírásában. (Pl. 1. és 2. gyermek.) 0 - 2 éves korig a gyermek 13.900 Ft egyszeri díjat fizet, és nem jár neki önálló hely a repülőgépen, valamint étkezés a szállodában. Gyermek 2., 7., 12., 13., 14., 17. éves korig az a gyermek, aki az utazás megkezdésének napján nem töltötte be a 2., 7., 12., 13., 14. vagy 17. életévét.

Kréta Kréta

 
Utazzon velünk! Utazás már 139 900 Ft/főtől
 
 
Legkedveltebb szállodák
img
139 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 8. 18 (Budapest)
 
img
tipKARTAGO TIPP
185 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 8. 25 (Budapest)
 
img
Görögország Kréta Adelianos Kampos
 
199 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 8. 25 (Budapest)
 
img
213 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 8. 25 (Budapest)
 
img
279 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 9. 22 (Budapest)
 
img
368 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 9. 22 (Budapest)
 
img
341 800 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 9. 22 (Budapest)
 
img
347 800 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 9. 15 (Budapest)
 
img
359 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 8. 25 (Budapest)
 
img
344 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 8. 25 (Budapest)
 
 
Összes szálloda keresése
 
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A honlapunkon való böngészéssel Ön hozzájárul a sütik használatához. További információk