Call Center+36 1/ 462-8-462

 
 
ico
 

Zöld-foki-szigetek

img

Find more about Weather in Sal, CV
A Zöld-foki szigetek az Atlanti-óceán gyöngyszeme, Afrikától mintegy 600 km-re, nyugatra fekszik. Egzotikus, érintetlen, turisták által alig felfedezett terület, ahol mindig meleg és napsütéses klíma és kristálytiszta, néhol smaragdzöld, néhol azúrkék tenger fogadja az ide látogatót. A szigeteket körülölelő Atlanti-óceán különleges világa kék bálnákkal, palackorrú delfinekkel és teknősökkel igazi kuriózum, szélfútta fehér homokos strandjai lenyűgözik a nyaralni vágyókat. Látogasson el velünk ide, ahol télen is nyár fogadja, fedezze fel velünk a búvárok és szörfösök paradicsomát!

Kapverdské ostrovy

Földrajzi adatok

A Nyugat-Afrika partjainál, a Zöld-fok és a szenegáli partok előterében fekvő tíz nagyobb és öt kisebb tagból álló vulkanikus szigetcsoport(4033 km2) évszázadokon át Portugália fennhatósága alá tartozott, jelenleg önálló köztársaság. A szigetcsoport fővárosa a mintegy 100.000 fős lakosú Praia, amely Santiago szigetén fekszik, ám idegenforgalmi szempontból legjelentősebb Sal szigete, ahova a charterjáratok közlekednek. A szigeteket keskeny síkság keretezi, a mögöttes fennsíkok vulkáni kúpokat hordoznak. Eső meglehetősen ritkán esik, viszont állandó szél fúj, amely ideális a vízi sportok szerelmeseinek, főként a szörfösöknek. A trópusi szavanna éghajlatú szigetek ültetvényein főleg banánt, valamint kávét termesztenek exportra. Az ország lakosainak száma mintegy 520.000 fő, kisebb része a behurcolt rabszolgák leszármazottaiból, nagyobb része mulattokból áll. A népesség főként az idegenforgalomból és a halászatból él.

Történelem

A szigeteket 1456-ban a portugál Diego Gomez fedezte fel, 1462-ben a telepesek megalapították Santiago szigetén az első települést (Ribeira Grande), mely az első európai alapítású város a trópusokon. A portugál felfedezések után a fontos kereskedelmi hajózási útvonalak mentén fekvő szigetcsoport maga is portugál gyarmat lett. Az elsőként letelepedettek európai és afrikai rabszolgák voltak, ebből ered a mai sokszínű helyi lakosság. A 16. században a transz-atlanti rabszolga kereskedelemből Santiago sokat profitált, később azonban a rendszeres kalóztámadások és egy 1712-es francia támadás után jelentősége visszaesett. Az új főváros 1770-től Praia. A második legjelentősebb településsé pedig a Sao Vicente szigetén fekvő Mindelo nőtte ki magát. Ezt a várost tartják sokan a szigetek legszebb városának. A 19. században kikötőjének köszönhetően jelentős pénzügyi központtá vált az Atlanti térségben. 1951-ben Portugália gyarmatból provinciává, tengerentúli megyévé minősítette át a területet, de a szigetek az erősödő nacionalista mozgalom hatására Bissau-Guineával összefogva függetlenséget követeltek. Amilcar Cabral vezetésével megalakították az Afrikai Pártot, mely teljes társadalmi-gazdasági elszakadást szorgalmazott. 1960-61-ben Guinea szovjet segítséggel fegyveres konfliktust robbantott ki, amely 1973-ban Guinea függetlenségével, majd végül 1975. július 5-én a Zöld-Foki Köztársaság megalakulásával és függetlenedésével zárult. A köztársaságot jelenleg Afrika egyik legstabilabb demokráciájaként emlegetik, fejlettségében ma ott tart, ahol a Kanári-szigetek 10-15 éve. Idegenforgalomból él, és a turizmusnak köszönhetően igen élénk nemzetközi érdeklődés indult meg az ingatlanok iránt. Az ország a Kanári-szigetekhez hasonló nagy felfutásban reménykedik, amely a növekvő külföldi tőkebevitel és az infrastruktúra fokozatos kiépítése következtében pár éven belül megvalósulni látszik.

Közlekedés

A kis ország földrajzi helyzetének köszönhetően széttagolt, a szigetek között a legfőbb összeköttetést a kompok és hajók, valamint a kisebb repülőjáratok jelentik (Praia és Sal között naponta közlekedik repülőjárat). A jelentősebb városokban a helyi tömegközlekedéshez elsősorban taxit vehetnek igénybe, vagy irodánk javasolja az autóbérlést, amelyre Sal szigetén egyes szállodák recepcióján is lehetőség van.

Kapverdské ostrovy

Sal

A sziget az ott található só lelőhelyekről kapta a nevét, amely évszázadokon át a sziget fő bevételi forrása volt. Belseje sík és kietlen, két legfontosabb települése a főváros, Espargos és a turizmus központja, Santa Maria. Utóbbi a sziget déli csücskén, közvetlenül a hófehér homokos tengerparton, a reptértől kb. 20 percre található. A városban lehetőség nyílik a helyi lakosok megismerésére, betekintést nyerhetünk a zöld-fokiak életébe, szokásaiba, valamint megismerkedhetünk a sajátos afrikai kultúrával. Gyönyörű strandok, számos panzió és szálloda, kis éttermek, bárok és boltok és halpiac várják az idelátogatókat.

Santiago

A központi sziget, déli részén fekszik a főváros, Praia, melynek belvárosa egy sziklás fennsíkra épült. Praiától mintegy 10 km-re, nyugatra fekszik Cidade Velha (régi nevén Ribeira Grande), amely a Zöld-Foki Köztársaság legrégebben alapított városa.

Vásárlás

Emléktárgyak vásárlásánál az árak megközelítően megegyeznek a boltokban és a piacokon, több darab megvásárlásával alkudhatunk is. Alapszabály azonban, hogy az utcán felkínált portékák hamisítványok, az eredeti darabokat kizárólag az üzletekben vehetik meg.

Kapverdské ostrovy Kapverdské ostrovy

Borravaló

A turizmusban általános elfogadott normák szerint kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.

Fényképezés

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról és szabályokról.

Javaslataink

A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajjal, naptejjel és fejfedővel védekezzenek az erős napfény ellen. Napszemüveg és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki a ruházatot. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket. A gyomorbántalmakat általában a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása okozza.

Kapverdské ostrovy Kapverdské ostrovy

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Magyar állampolgároknak a belépéskor rendelkezniük kell még 6 hónapig érvényes útlevéllel, valamint a beutazáshoz ún. Security tax megfizetése is szükséges, amelynek összege 17.800 Ft, és a Kartago Tours-nál vásárolható meg.

A repülőjárat Pozsonyból indul, Szlovákiába és a Zöld- foki szigetekre történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív, angol nyelvű PCR teszt igazolás szükséges. Indulás előtt pozitív PCR teszt esetén kötbérmentesen töröljük a foglalást!

Indulás előtt szükséges az utasoknak online regisztrálniuk a következő elérhetőségen: https://igrpsta.gov.cv/IGRP/app/webapps?r=controle_sanitario/FichaVigilanciaControleSanitario/index&dad=controle_sanitario&p_fwl_toolsbar_2=en_lang&target=_blank&isPublic=1

A regisztráció után kapott visszaigazoló e-mailt az utasoknak kinyomtatva kell magukkal vinniük, ennek hiányában nem léphetnek be az országba.

A Zöld- foki szigeteken kötelező a maszk használata a nyilvános helyeken.

A térség jelenleg I-s azaz utazásra nem javasolt kategóriában esik, hazaérkezést követően 10 nap karantén kötelezettség van (ami 2 db negatív PCR teszttel váltható ki).

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva -2 óra az időeltérés.(A téli időszámításra való átállás más időpontban van, így előfordulhat -3 órás időeltérés is.)

Repülőút

Pozsony - Sal - Pozsony útvonalon

kb. 8 óra

Kézipoggyász: súlya: max. 5 kg, mérete: max. 56x45x25cm, de a 3 oldal együttesen max 115cm
 

Kapverdské ostrovy

Hivatalos nyelv

Portugál és kreol, de a turisták által látogatott helyeken és szállodákban általában beszélnek angolul, franciául és németül is.

Diplomáciai képviselet

A Zöld-Foki Köztársaságban Magyarországnak nincs hivatalos képviselete. Hivatalos ügyekben a bécsi konzulátus jár el.

Magyarország Nagykövetsége
Calcada de Santo Amaro, 85.
Alcantara 1349-042, Lisboa
Dr. Gecse Attila nagykövet
Tel: (00 351 21) 364 5928
Fax: (00 351 21) 363 2314

Tiszteltbeli konzulátus - Bécs
A-1060 Wien, Linke Wienzeile 4, Austria C. épület IV. emelet Alkotás u. 53.
Tel: (+43/1) 587 3166
Fax: (+43/1) 587 3432

Kapverdské ostrovy

Transzferidők

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.

Hivatalos pénznem

Zöld-Foki szigeteki Escudo (CVE). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy az eurót javasoljuk, amellyel a legtöbb helyen fizethetnek is. Bankautomaták NEM állnak rendelkezésre, a hitelkártyák csak bankokban (kevés számú) használhatóak pénz felvételére.

Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, Hepatitis A, B, stb. Részletesebb információkért kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz.

Mobiltelefon

A szigeten minden szolgáltató hálózata elérhető és igen drága a használata!

Elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges, amelyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. A közlekedési szabályok nagyon egyszerűek, autó vagy quad bérlése ajánlott. A szigeten összesen 4 benzinkút található.

Egészségügyi ellátás

A csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, valamint érzékenyebb emberek esetében számolni kell az eltérő klíma okozta megterheléssel. Télen is használni kell magas fényvédő faktorszámú napkrémet, hogy elkerüljék a leégést. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez vagy az idegenvezetőhöz.

Kapverdské ostrovy

ÁRAINK TARTALMAZZÁK:

- Repülőjegy és repülőtéri illeték Pozsony - Sal - Pozsony útvonalon

- Transzfert a szállodába/szállodából
- A szállodai elhelyezést, ellátást árjegyzék szerint
- A telepített magyar nyelvű (Boa Vista szigetén angol) idegenvezető által nyújtott szolgáltatásokat

KÜLÖN FIZETENDŐ:

A külön fizetendő költségeket IDE KATTINTVA találhatják meg!

 
 
Jelenlegi időjárás
 
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A honlapunkon való böngészéssel Ön hozzájárul a sütik használatához. További információk