Call Center+36 1/ 462-8-462

 
 
ico
 

Tenerife

Utazzon velünk! Utazás már 249 900 Ft/főtől

Find more about Weather in Tenerife, SP

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobbika, területe majdnem 2000 km2. Közel egy millió állandó lakosa van, de évente 5 millió nyaraló látogat ide. Tenerife elsősorban nyaraló sziget, kulturális és turisztikai látnivalói nincsenek. Természeti adottságai azonban kiválóan alkalmassá teszik az aktív nyaralást kedvelők számára, vendéglátó- és szórakozóhelyei és homokos partjai pedig a pihenni, kikapcsolódni vágyók igényeit elégítik ki maximálisan.

Földrajzi adatok

Földrajzilag az ellentétek világa. A sziget északi részét óriási sziklák határolják, míg a déli részét homokos tengerpart övezi. Az északi vadregényes, csodálatosan zöld, és igazi trópusi hangulatot áraszt, míg a déli részen több és hosszabban tartó a napsütés, emiatt a turisták többsége ezt a területet részesíti előnyben. A nagyobb népszerűségnek köszönhetően itt sokkal több a szálloda, a szórakozóhely és az üzlet is.
A vulkanikus eredetű sziget különleges látványosságai a fekete homokos tengerpartja, és a sziget közepén magasodó Pico de Teide (3718 m) inaktív vulkán, amely a Kanári-szigetek, és egyben egész Spanyolország legmagasabb pontja.

Történelem

Az európaiaknak a Kanári-szigetek sokáig a világ vége volt, hiszen innen nyugatra már nem volt más, csak a végtelen óceán. A távolság misztikus képzeteket alakított ki a szigetekről. Az ókori görögök és rómaiak az Örök tavasz szigeteinek, a Boldogság szigeteinek, Szerencsés szigeteknek is nevezték.
A Kanári-szigetek őslakosai a guancsók voltak. Magas, szőke, kék szemű, viking típusú emberek voltak, akik aztán a más afrikai és európai népekkel keveredtek. A guancsók pásztorkodással foglalkoztak és barlangokban éltek.
A sziget újkori történelme a spanyol hódításokkal kezdődik. Tenerifét véres csaták után 1496-ban foglalták el a spanyolok, akik számára a Kanári-szigetek nélkülözhetetlen állomás lett az új világ felé vezető hajóutakon. 1494-ben a spanyol hódítók partra szálltak Santa Cruz de Tenerife-n, és benyomultak a sziget belsejébe. Az őslakosok nagy részét rabszolgává tették, sokan meghaltak járványokban is, így a következő évszázadban betelepítéseket végeztek a spanyol királyság területéről.
A 19. században II. Izabella királynő szabadkereskedelmi státuszt adományozott a szigetcsoportnak. Ez fellendítette az egyébként is hajózásból, kereskedelemből élő szigetvilág gazdaságát. Igazán a század végétől, amikor a banán export fellendült, mondhatjuk gazdagnak Tenerife szigetét. A világháború után, a légi turizmus elterjedésével a sziget előbb lassú, később annál gyorsabb fejlődésnek indult.

Közlekedés

A tenerifei déli repülőtér, a Reina Sofia, Tenerife forgalmasabb repülőtere, mely 62 km-re dél-nyugatra fekszik a fővárostól Santa Cruz-tól, 17-km-re Los Cristianos-tól 19-km-re Costa Adeje-től és 92 km-re Puerto de la Cruz-tól.
A helyi tömegközlekedés jó, busszal bárhová eljuthatunk bárhonnan. A repülőtérről is több buszjárat indul a sziget különböző pontjaira, ahonnan a viteldíj - a távolságtól függően - kb. 3 és 13 EUR között mozog. A zöld színű helyi buszokat a TITSA nevű társaság működteti, a jegyet a buszsofőrnél lehet megváltani, de utazhatnak újságárusnál vagy a buszállomáson megvásárolt bérlettel is, úgynevezett Bono-val, amely a távolságtól függően kedvezményre jogosít a viteldíj árából. Az előre megváltott bérletet több személy is használhatja, és egy évig vagy a keret teljes felhasználásáig érvényes.
Ha taxival szeretne eljutni Tenerife bármelyik pontjára, érdemes a hivatalos taxitársasággal utaznia, és elkerülni a privát autósokat. A hivatalos taxitársaságok kb. 0,6 EUR/km áron fuvaroznak napszaktól függően, a reptéri illetve kikötői fuvaroknál 1,65 EUR felárat számolnak fel, és a minimum viteldíj 3-4 EUR körül mozog.
Amennyiben a szigetet szeretné bejárni, és felkeresni Tenerife látnivalóit, akkor a legpraktikusabb megoldás az autóbérlés. Napi 20-30 EUR-tól, hetente pedig már 110-130 EUR körül lehet autót bérelni, mely akár már a repülőtéren várhatja Önöket. Gyerekülés is megoldható. Az autóutak jó minőségűek, a benzin ára kedvező, alacsonyabb, mint akár Magyarországon.

Santa Cruz

Santa Cruz de Tenerife az azonos nevű tartomány székhelye, és La Kanári-szigetek második fővárosa. A város a sziget északkeleti, tengerparti részén fekszik, meghatározó nevezetessége a kikötő, amely egyike az Atlanti-óceán legnagyobb kikötőinek. A közeli Las Teresitas strandnak köszönhetően népszerű üdülőhely (a strandra a Szaharából hozták a homokot), csodás kilátással és enyhe, szubtrópusi időjárással. Világhírű a város karneválja, amely a rio de janeiroi után a világ második legnagyobb karneválja. A karneválszezonon kívül a város számos mozit, piacot és galériát kínál a kikapcsolódáshoz. A turizmus szerepe azonban itt sokkal csekélyebb, mint a sziget szintén északi részén fekvő Puerto de la Cruzban.
Kelet-nyugati irányban húzódik végig a városon a kedvelt sétálóutca, a „Rambla de Santa Cruz”, amely hatalmas fáival, kávézóival és üzleteivel mind a helyiek, mind a turisták kedvence. A város szívében a Rambla mellett található Santa Cruz bikaviadal-arénája. Mivel a Kanári-szigetek parlamentje már évekkel ezelőtt betiltotta a bikaviadalokat, az arénát ma elsősorban koncertekre és egyéb előadásokra használják. Érdemes felkeresni az Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción templomot is, melynek tornyát tartják a főváros jelképének. Az 1653-ban egy 1502-ben leégett kápolna helyén emelt templom kilátóhely volt: innen figyelmeztették a lakókat az idegen hajókra vagy a lehetséges kalóztámadásokra. A város természeti és antropológiai múzeumát a történelem iránt érdeklődőknek ajánljuk, hiszen itt jelentős tárgyi emlékeket őriznek a guancs kultúrából.

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz Tenerife legkisebb településkörzete, amely a sziget fővárosától, Santa Cruztól 37 km-re nyugatra helyezkedik el. A tömeges turizmus kialakulása előtt a felső tízezer kis létszámú turizmusa volt jellemző a területre, akiket a hely klímája, botanikája és békéje vonzott. Mára már Tenerife északi régiójának legnépszerűbb üdülőhelye. A város leghíresebb látnivalója a külső területén található Loro Parque, amely park és állatkert is egyben. Emellett érdemes még megtekinteni a botanikus kertet, a Martiánez-medencéket, az archeológiai múzeumot, a Castillo San Felipe kis kővárát és az anglikán templomot.

Playa del las Americas

Az 1960-as években épült üdülőközpont Tenerife déli partján, Los Cristianos és Costa Adeje között helyezkedik el. Ez a déli part éjszakai életének központja. Rengeteg bár, étterem, kávézó és szórakozóhely várja az idelátogatókat. Tengerpartjai mesterségesen kialakítottak, melyeket Afrikából behozott homokkal töltöttek fel, az eredeti, vulkanikus eredetű homok helyett. Fő látványossága a Parque Central de Arona, amelyet trópusi, valamint a Kanári-szigetekre jellemző növényekkel ültettek be.

Los Cristianos

Los Cristianos a Kanári-szigetek egyik legnépszerűbb és legforgalmasabb üdülőhelye, amely a Reina Sofía repülőtértől nyugatra fekszik, Tenerife déli partján. Az egykori halászfalu az évek során jelentős fejlesztésen ment keresztül. A város központjában húzódik a stranddal határos sétálóutca, ahol számos étterem, bár és kávézó található. A mellette elhelyezkedő fő strand aranyszínű homokjával, nyugodt vízével és élénk vízi sportéletével rengeteg turistát vonz. A sétány és a strand nyüzsgésétől távolabb fekszik a bevásárlónegyed, a vásárlók paradicsoma. A településtől nem messze pedig megtalálható Európa egyik leglátványosabb vízi parkja, a Siam Park, amely 2008 szeptemberében nyitotta meg kapuit, és kialakításával az ősi Thaiföld világába kalauzolja látogatóit.

Costa Adeje

Costa Adeje Tenerife legújabb üdülőövezete, egy tengerparti oázis osztályon felüli szállodákkal és modern látványosságokkal. Egy olyan hely, amelynek fejlesztésébe rendeteg pénzt fektettek, hogy kifejezetten igényes üdülőközpontot alakítsanak ki párok és családok számára. Ezt a mentalitást tükrözik Costa Adeje vendéglátó- és szórakozóhelyei is, sőt strandjai is felszereltebbek, vízisport kínálata pedig szélesebb és modernebb. Legszebb és egyben leghíresebb strandja a Playa del Duque, de kisgyermekes családoknak a Playa Fanabe előnyösebb nyugodtabb vize miatt. A strandolás mellett a golf a másik legnépszerűbb kikapcsolódási forma Costa Adejen. Ehhez egy 27 lyukú golfpálya áll a vendégek rendelkezésére. A gyermekes családok sem unatkoznak itt, hiszen az üdülőfaluból könnyen elérhető a Siam Park, az Aqualand, egy gokart pálya, egy bowling pálya, mozi és a bevásárlóközpontban található Miki Park.

Beutazási feltételek

Spanyolországhoz tartozó terület lévén a magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy új típusú személyigazolvánnyal léphetnek Tenerife területére. Vízumra csak abban az esetben van szükség, ha több mint három hónapon át szándékoznak a szigeteken tartózkodni vagy valamilyen munkatevékenységet szeretnének végezni.
Ha a szigetek területén vezetni kíván, akkor ne felejtse el nemzetközi vezetői igazolványát magával vinni. Amennyiben nyaralása alatt okmányai elvesznek vagy ellopják őket, azonnal jelentse személyesen a helyi rendőrkapitányságon és a Tiszteletbeli Konzulátus megadott telefonszámán.

Utazási szabályok a Kanári-szigetekre

2020.november 23-tól a Kanári-szigetek területére csak érvényes, angol vagy spanyol nyelven kiállított negatív PCR teszteredménnyel léphetnek be a különösen fertőzött országokból érkező utasok, így Magyarországról is. Ezeknek az országoknak a listáját 15 naponként frissítik, amennyiben hazánk lekerül a listáról, azonnal közzétesszük az információt.

A PCR tesztet a szigetcsoportra történő érkezést megelőző 72 órán belül kell megcsináltatni, és azt papíron vagy digitális formában is elfogadják. Az ellenőrzés határátlépésnél történik, akár repülővel, akár hajóval érkezik valamely szigetre.

Ha teszt nélkül érkezik a Kanári-szigetekre, akkor 14 napos karanténba kerül. A karantént a szálláshelyen is el lehet tölteni, amennyiben az engedélyezi ezt. Ha a karantén ideje alatt készül PCR teszt és az negatív eredményt mutat, akkor a karantén feloldásra kerül.

Spanyolország más területeire továbbra is kizárólag PCR teszttel lehet belépni, sőt, aki spanyolországi átszállással érkezik a Kanári-szigetekre, attól az anyaország repülőtérein továbbra is PCR tesztet kérnek.

Az érvényes teszt mellett ki kell tölteni az egészségügyi nyilatkozatot is, ezt az utazás előtt 48 órával teheti meg legkorábban. https://spth.gob.es/

Csak angol és spanyol nyelven kiállított dokumentumot fogadnak el, az igazolás mobiltelefonon elektronikus formában is bemutatható, amennyiben angol vagy spanyol nyelven lett kiállítva.

Az országba érkezéskor bemutatott dokumentumnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

  • Az utas adatait: teljes nevét és útlevelének/személyi igazolvány számát
  • A mintavétel napját
  • Az elvégzett teszt típusát
  • A mintavétel eredményét
  • A tesztet végző laboratórium kapcsolattartási adatait

Az útlevél/személyi igazolvány számának egyeznie kell az egészségügyi nyilatkozatban szereplő számmal és az utazáskor használt dokumentum számával.

Időeltérés

Közép-európai idő -1 óra, tehát egy órával előrébb járnak, mint mi. A Kanári-szigeteken is van téli és nyári időszámítás.

Repülési idő

Budapestről Tenerife kb. 5 óra 30 perc

Poggyász súlyhatár 20 kg/fő

Transzferidők

A Tenerife déli részén található Reina Sofia repülőtértől kb. 30 percnyi buszút a Playa de las Americas, Puerto de la Cruz pedig kb. egy óra transzferidőt vesz igénybe.

Hivatalos nyelv

A szigeten a spanyol a hivatalos nyelv, de a turisztikai övezetekben a helyiek szinte mind beszélnek angolul.

Külképviselet

Tiszteletbeli Konzulátus
Apartado de Correos 404, 38.650 Los Cristianos, Arona, Tenerife
Telefon: (00 34) 639 20 91 97

Magyar Köztársaság Nagykövetsége – Konzuli Hivatal
C/ Ángel de Diego Roldán 21. 28016 Madrid
Telefon: (00 34) 914 13 98 50
(00 34) 914 13 41 37
Ügyelet: (00 34) 619 22 19 29

Időjárás

Tenerife éghajlata mérsékelt, nincsenek nagy hőingadozások napközben és az év folyamán sem. Az északi part hűvösebb, szelesebb, esősebb, mint a déli rész, ahol folyamatos nyár van. Itt évente pár napot esik az eső és téli délutánokon a csúcshőmérséklet többnyire meghaladja a 20 fokot, nyaranta pedig nem megy 30°C fölé. Ennek köszönhető, hogy a sziget északi oldala dús zöld, míg a déli kopár, sivatagos.

Elektromos áram

220 V váltóáram, a nálunk is megszokott kétpólusú dugasz illik a konnektorba.

Hivatalos pénznem

Euro (EUR). Váltópénze a cent (1 EUR= 100 cent). Bankautomaták rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Autóbérlés

Rengeteg autókölcsönző áll a szigetet felfedezni vágyók rendelkezésére, amelyek – márkától függően – kb. 30-50 EUR/nap + üzemanyag áron kínálják a gépjárműveket bérlésre. A feltétele az érvényes nemzetközi jogosítvány, emellett teljes körű casco biztosítás megkötése javasolt. A közlekedési szabályok megegyeznek a Magyarországon érvényes előírásokkal, kérjük, az ismeretlen környezet miatt fokozottan ügyeljenek ezek betartására.

Közbiztonság

Központi segélykérő szám: 112 – ezen a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők is elérhetők.

Egészségügyi ellátás

Afrikai jellegű higiéniai kockázatok és emberekre veszélyes állatok nincsenek. Az alapvető higiéniai és egészségügyi szabályokat azonban mindenképp ajánlott betartani, hogy a nyaralás minden gond nélkül teljen. A napsütés a Kanári-szigeteken nagyon erős, használjon napkrémeket, és kerülje a napozást 13 és 15 óra között, de ezen az időszakon kívül sem érdemes huzamos ideig a tűző napon tartózkodni, még akkor sem, ha az állandó szél miatt nem érzi a nap erejét. Fejfedő és napszemüveg viselése ajánlott. Az orvosi ellátás költségei elég magasak, ezért érdemes az utazás előtt komplex utazási biztosítást kötni. Ha az egészségügyi problémája nem olyan sürgető, akkor a gyógyszertárakban, amelyek zöld kereszttel és „Farmacia“ felirattal vannak jelezve, vásárolhat gyógyszert.

ÁRAINK TARTALMAZZÁK:

- A repülőjegy és repülőtéri illeték árát oda-vissza Budapest - Tenerife - Budapest útvonalon
- Transzfert a szállodába/szállodából
- A szállodai elhelyezést, ellátást árjegyzék szerint
- A telepített magyar nyelvű képviselő által nyújtott szolgáltatásokat

KÜLÖN FIZETENDŐ:

A külön fizetendő költségeket IDE KATTINTVA találhatják meg!

 
Utazzon velünk! Utazás már 249 900 Ft/főtől
 
 
Legkedveltebb szállodák
img
Spanyolország Tenerife Puerto de Santiago
 
249 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 5. 22 (Budapest)
 
img
Spanyolország Tenerife Puerto de la Cruz
 
259 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 6. 5 (Budapest)
 
img
Spanyolország Tenerife Playa de la Arena
 
301 803 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 9. 18 (Budapest)
 
img
Spanyolország Tenerife Playa de las Americas
 
336 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 5. 22 (Budapest)
 
img
Spanyolország Tenerife Playa de las Americas
 
336 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 5. 22 (Budapest)
 
img
Spanyolország Tenerife Costa del Silencio
 
275 703 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 6. 12 (Budapest)
 
img
325 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 6. 5 (Budapest)
 
img
340 953 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 10. 2 (Budapest)
 
img
347 043 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 9. 18 (Budapest)
 
img
355 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 9 nap services Odaút 2021. 5. 22 (Budapest)
 
 
Összes szálloda keresése
 
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A honlapunkon való böngészéssel Ön hozzájárul a sütik használatához. További információk