ico
 

Tunézia

img Utazzon velünk! Utazás már 82 600 Ft/főtől

Click for Monastir Skanes, Tunézia Forecast

Tunézia, a fátylak országa, Magyarországtól alig 2 órányira, de mégis egy távoli, különös világban, Afrika földjén fekszik. Itt nyújtózik a Szahara végtelen homoktengere, és az ország rendkívül gazdag történelmét idézik a pun és a római korszak emlékei, Kairouan és Sousse óvárosa vagy a mór stílusú Sidi Bou Said. Karthágó egykor hatalmas birodalom központja volt, ma az európaiak kedvelt kirándulóhelye. A nyugati színvonalú szállodák, kiváló konyha, finom homokos tengerpart és a szinte mindenütt kristálytiszta tenger jó referencia arra, hogy az itt töltött vakáció felejthetetlen élményekkel gazdagítsa az idelátogatót. Fedezze fel Ön is ezt a sivatagban igazi csodaként létező különös világot, Észak Afrika virágoskertjét.

Tunisko

Földrajzi adatok

Tunézia a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjének találkozásánál, Algéria és Líbia között, Afrika északi-középső részén fekszik. A Magyarországnál mintegy másfélszer nagyobb terület 2/5 -e jobbára homokkal fedett sivatag és félsivatag, ahol csak datolyapálma-ligetek szakítják meg a táj egyhangúságát. Az ország észak-északnyugati részét az Atlasz keleti láncai határolják, amely dél felé haladva termékeny part menti síkságba megy át. A 9 milliós, szinte teljesen arab lakosság a part menti városokban összpontosul, amelyek közül legnagyobb a főváros, Tunisz, de turisztikai szempontból inkább Sousse, Hammamet és Monastir bír nagyobb jelentőséggel.

Történelem

Tunézia ősidők óta a közel-keleti és a mediterrán népek találkozási helye. A terület őslakosai a berberek, akikről még ma is csak keveset tudunk, valószínűleg Kr.e. 8000 körül telepedhettek itt le. Tunézia történelme tulajdonképpen a föníciaiakkal kezdődik, akik fejlett kereskedőbirodalmat hoztak létre, megalapították Karthagót, Sousse-t (Hadrumetum), és Tuniszt (Thunes). Az ókori évszázadokat a görögökkel és a rómaiakkal való versengés jellemezte a Földközi-tenger feletti kereskedelmi és katonai fennhatóságért. A régészeti emlékek többsége a pun Karthágó pusztulásával kapcsolatos, amikor is a harmadik pun háború végén, Kr.e. 146-ban a rómaiak eltörölték a föld színéről a várost. A római fennhatóság után a terület a vandálok, később pedig Bizánc uralma alá került, majd csakúgy, mint Észak-Afrika más területein, az iszlám felemelkedése itt is mindent elsöpört. 670 körül 150 ezer arab harcos foglalta el Ifrikíját -a mai Tunéziát -, megalapították Kairouant,a szent várost, egyben a nyugatra való további terjeszkedés kiindulópontját, erődök, mecsetek, vízvezetékek épültek. 1236-tól a térséget a Hafszida dinasztia uralta, akik a fővárost az akkori Mahdia helyett Tuniszba helyezték át. A következő évszázadokban Tunézia az egymással versengő nagyhatalmak hadszínterévé vált. 1535-ben V. Károly végül bevette Tuniszt, de a terület spanyol fennhatósága csupán 40 évig tartott, a törökök Algéria után erre a vidékre is kiterjesztették fennhatóságukat. A központosított uralom azonban Isztambulból irányíthatatlan volt, a tényleges hatalmat a Husszeinida dinasztia gyakorolta. A felemás állapot 1881-ban szűnt meg, mikor a növekvő francia fenyegetettség katonailag is megmutatkozott, az ország elméletileg francia protektorátussá, gyakorlatilag gyarmattá vált. Bár Franciaország a II. világháború kezdetén összeomlott, tunézai befolyása 1955-ig tartotta magát. Ekkor tért haza addigi száműzetéséből Habib Bourguiba, aki, mint a tunéziai nacionalizmus megtestesítője, 1956-ra kivívta az ország teljes függetlenségét. Új települések, iskolák, kórházak épültek, majd a nyolcvanas években a nagyberuházások zöme is megvalósult (2 villamosított vasútvonal, ipartelepek, repülőterek, gátak, csatornák, csővezetékek, idegenforgalmi központok). Tunézia ma független köztársaság, Észak-Afrika legfejlettebb és legnyugodtabb országa. A berber kalózok egykori búvóhelye kaput nyitott az idegenforgalom előtt, és a fokozott iparosítás ellenére a napsütötte afrikai táj és a hosszan elnyúló mediterrán partvidék páratlan szépségével várja az idelátogató turisták millióit.

Tunisko Tunisko

Közlekedés

Az ország földrajzi tagoltságának következtében főként tengerparton futó útvonalhálózattal rendelkezik, amit a főbb városok között vasútvonal is kiegészít. Az országon belüli közlekedéshez elsősorban irányttaxit (louage  mikrobuszok) vehetnek igénybe, városokon belül a helyi sárga taxik működnek, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Különbség van a városi taxik és az ún. távolsági taxik között, amelyekről a helyi idegenvezető tud pontos felvilágosítást adni.

Monastir

Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, 160 km-re a fővárostól délkeletre fekszik, legismertebb nevezetességei a 9. században épült erődszerű kolostor, a Ribat és a Nagymecset. Monastir az első tunéziai elnök, Habib Bourguiba szülővárosaként is ismert. A vitorláshajók és jachtok kikötőjét, a Cap Monastirt két kis sziklás sziget védelmében alakították ki. A Monastir mellett húzódó tengerparti szakaszt, Skanest luxushotelek szegélyezik.

Sousse

Tunézia harmadik legnagyobb városa, lakossága mintegy 400 ezer fő, a fővárostól 140 km-re, délkeletre fekszik. A medina szűk utcái és az apró üzletek százai az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A nevezetességek közé tartozik kolostor-erődje, a Ribat, a fellegvár, a Kasbah világítótornyával, a régészeti múzeum és a római kori katakombák. Sousse igazi nyaralóhelyként kényelmes szállodákat, kiváló fürdési lehetőséget, a vízi sportok nagy választékát, romantikus sétákat és mozgalmas éjszakai életet kínál.

Hammamet

A tunéziaiak körében is közkedvelt fürdőhely a fővárostól 70 km-re, délkeletre fekszik. A Dorsale hegység vonulatai és gyönyörű homokos strandjai között citrusligetek illatoznak. A tengerparti hotelek kertjeiben százféle mediterrán növény burjánzik. A tunéziai építészet íves és kupolás díszítőelemei a szállodákon és a magánházakon egyaránt szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Az öböl déli részén nemrégiben épült ki az új turisztikai központ, Yasmine Hammamet. Luxusszállodái mellett látványpark, korcsolyapálya(!), egy Medina nevű kereskedelmi és vendéglátóipari központ és számos egyéb látványosság várja itt az üdülővendégeket.

Mahdia

A kis halászváros a fővárostól 210 km-re, délkeletre fekszik. Jellegzetes mór stílusban épült fehér épületek, kupolás mecsetek és karcsú tornyok jellemzik. A település a X. században a Fátimida dinasztia székhelye volt, ma Tunézia egyik legszebb, finomhomokkal borított strandjával várja nyaralóit.

Sidi Bou Said

Az elbűvölő falu a művészek kedvenc városa, káprázatos panorámával a Tuniszi-öbölre. A fehér falú, kékre festett ajtajú-ablakú házakra a citrom- és narancsfák között rózsaszín és lila virágú leanderek és bougainvilleák kúsznak fel. La Marsa, a bejek régi nyári lakhelye kellemes fürdőhely, melynek híres kávéháza, a Saf-Saf a fiatalok egyik kedvelt találkozó helye. A főteret egy hafszida korabeli mecset teszi még hangulatosabbá.

Karthago

Róma vetélytársát, Karthagót lerombolták. Köveit szétszórták, földjét sóval hintették be. Átérezheti a pun város hangulatát a Magon negyed feltárt romjai között vagy a kikötő mentén sétálva. Felkeresheti a Tophetet, ahol a városi arisztokrácia elsőszülött gyermekeinek hamvait tartalmazó urnákat tártak föl a régészek. A Byrsa-domb tetején - ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Tuniszi-öbölre - ellátogathat a Karthágói Nemzeti Múzeumba.

Javaslataink

A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. Az első napokban óvakodjanak az erős napfénytől. Napszemüveg, fejfedő és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket.

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek

Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényes útlevél.

FIGYELEM! Tunéziába drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS, hatóságilag tiltva van használatuk!

Időeltérés

Magyarországgal megegyező időzónába tartozik, de a nálunk szokásos óraátállítás náluk nincs, így nyáron -1 órás az időeltérés.

Repülési idő

Tunézia Budapestről kb. 2 óra 20 perc, Debrecenből kb. 2 óra 20 perc.

Légitársaság: Tunisair
Kézipoggyász: súlya: max. 5 kg, mérete: max. 56x45x25cm, de a 3 oldal együttesen max 115cm
Feladott poggyász: max. 23 kg

Tunisko

Hivatalos nyelv

Arab és francia, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Diplomáciai képviselet

Magyarország Nagykövetsége
12, Rue Achtart, Nord-Hilton - 1082 Tunis - Cité Mahrajen
Tel: (00 216 71) 780 544
Fax: (00 216 71) 781 264

Tunéziai Köztársaság Nagykövetsége
1025 Budapest, Pusztaszeri út 24/a.
Tel: (06 1) 336 1616
Fax: (06 1) 325 7291

Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. II/212
Tel: (06 1) 267 5569
Fax: (06 1) 267 2770

Elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem

Tunéziai dínár (TND). Váltópénze a millim (1 dínár = 1000 millim). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy eurót javasoljuk, mellyel gyakran fizethetnek is. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.

Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete szükséges, ezért irodánk inkább a taxit illetve a távolsági buszokat ajánlja.

Egészségügyi ellátás

A csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon telepített idegenvezetőnkhöz.

Tunisko Tunisko

ÁRAINK TARTALMAZZÁK:

- A charter repülőjegy árát oda-vissza Budapest - Tunisz/Monastir/Enfidha - Budapest útvonalon
- Transzfert a szállodába/szállodából
- A szállodai elhelyezést, ellátást árjegyzék szerint
- A telepített magyar nyelvű képviselő által nyújtott szolgáltatásokat

A körút esetében az Áraink tartalmazzák és a Külön fizetendő részeket megtalálják a körút leírásánál.

KÜLÖN FIZETENDŐ:

- Illetékek (reptéri, biztonsági): 37.900 Ft/fő

- Sztornóbiztosítás: az alapár 1,4 %-a,

- Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás (BBP):
AIR SILVER 700 Ft/fő/nap
AIR GOLD 940 Ft/fő/nap
- A fakultatív programok árai (helyben, a telepített képviselőnél kell befizetni)
Tunéziai charter járatunk esetében a legalacsonyabb létszám 100 fő, amely feltétele az utazás elindításának. A Kartago Tours a 281/2008 Korm. Rendeletben foglaltak szerint értesíti az Utast, amennyiben a jelentkezők száma a minimumot nem éri el.

FIGYELEM! Tunéziába drónt bevinni és ott használni szigorúan TILOS, hatóságilag tiltva van használatuk!

 
Utazzon velünk! Utazás már 82 600 Ft/főtől
 
Jelenlegi időjárás
:   
 
 
img
ma 17 °C
holnap 19 °C
kedd 16 °C
szerda 15 °C
 
Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK
 
 
Legkedveltebb szállodák
img SLV
90 300 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive, félpanzió services Odaút 2019. 5. 24 (Budapest)
 
img SLV
exclusive CSAK A KARTAGO TOURS-NÁL
104 600 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive, félpanzió services Odaút 2019. 10. 8 (Budapest)
 
img SLV
tipKARTAGO TIPP
82 600 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services félpanzió services Odaút 2019. 10. 8 (Budapest)
 
img SLV
tipKARTAGO TIPP
107 400 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive services Odaút 2019. 5. 10 (Budapest)
 
img SLV
exclusive CSAK A KARTAGO TOURS-NÁL
116 800 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive services Odaút 2019. 10. 4 (Budapest)
 
img SLV
tipKARTAGO TIPP
92 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive services Odaút 2019. 5. 10 (Budapest)
 
img SLV
qualityKARTAGO EXCLUSIVE
149 300 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive services Odaút 2019. 5. 17 (Budapest)
 
img SLV
94 300 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive services Odaút 2019. 5. 10 (Budapest)
 
img SLV
exclusive CSAK A KARTAGO TOURS-NÁL
104 200 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive services Odaút 2019. 10. 25 (Budapest)
 
img SLV
93 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services all inclusive services Odaút 2019. 10. 4 (Budapest)
 
 
Összes szálloda keresése
 
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A honlapunkon való böngészéssel Ön hozzájárul a sütik használatához. További információk