Call Center+36 1/ 462-8-462

 
 
ico
 

Gran Canaria

Utazzon velünk! Utazás már 244 900 Ft/főtől

Find more about Weather in Gran Canaria, SP
Gran Canaria – neve ellenére nem a szigetcsoport legnagyobbja – területileg csak harmadik Tenerife és Fuerteventura után, de gazdasági, politikai és turisztikai szempontból megelőzi a többi szigetet.

A helyiek szerint itt az év 365 napjából 320-ban süt a nap. Ez a sziget rendelkezik a legérdekesebb természeti sajátosságokkal: a legeldugottabb tengerpartokkal és a legvédettebb völgyekkel. De nem csak természeti látnivalókat kínál ez a gyönyörű sziget, hanem történelmi emlékeket, kultúrtörténeti érdekességeket, szórakozási és vásárlási lehetőségeket, valamint kellemes éghajlatának és adottságainak köszönhetően sportolási lehetőségeket is.

Földrajzi adatok

A csaknem kör alakú sziget 1532 km²-en terül el az Atlanti-óceánban, közepén a Tejeda-hegység legmagasabb tagja, az 1950 méteres Pico de las Nieves vulkánnal.A Tejeda-hegység hágói, völgyei és sziklái vadregényes tájakkal választják ketté Gran Canaria északi és déli részét. Az éghajlat kettőssége, a két terület eltérő flórája és faunája miatt a szigetet "kis kontinensnek" is nevezik. Amíg a sziget északi része csapadékos éghajlatú és buja növényzettel, ültetvényekkel rendelkezik, középső területe kopár „holdbéli táj", déli partvidéke pedig száraz, szinte sivatagos. Ebből kifolyólag északon fejlett a mezőgazdaság: a vulkánok lankáin nem ritkák a szőlő-, banán- vagy dohányültetvények. Itt vannak a fontosabb városok is, többek között Las Palmas, a sziget legnagyobb városa, a Keleti Kanári-szigetek fővárosa is. Amíg az északi rész hűvösebb, a déli melegebb, naposabb. Ezen a részen virágzik igazán a turizmus, a szigetre látogató turisták többsége ide érkezik. A keleti part sík, és strandokkal tarkított, míg a nyugati partvidék inkább sziklás, hegyes.
Gran Canaria a Kanári-szigetek második legnépesebb szigete, a szigetvilág lakosságának mintegy 40%-a él itt, összesen majdnem 900.000 fő.

Történelem

A Gran Canaria nevet a rómaiak adták a szigetnek, és az rajta is maradt annak ellenére, hogy római valószínűleg sosem tette rá a lábát. Az elnevezés a kutya latin nevéből (Canis) származik, mert II. Juba Észak-afrikai uralkodó beszámolója alapján a névadó idősebb Plinius úgy gondolta, hogy a szigeteken sok kutya él.
Úgy tartják, hogy Gran Canaria már az i.sz. 500-as években lakott volt. Az őslakosok, a guancsok, - a legelterjedtebb nézet szerint - az észak-afrikai berberek leszármazottai voltak. A Római Birodalom bukását követően Európa kb. 1000 évre megfeledkezett a szigetről, melynek mintegy 30.000 guancso lakosa viszonylagos békében élhetett a 14. század elejéig, amikor mediterrán hajósok ismét felfedezték a szigetet. A spanyol hódítók több sikertelen kísérlet után 1478-ban, Juan Rejón vezetésével vetették meg elsőként a lábukat itt. A guancsok sokáig hevesen ellenálltak a hódításnak, de 1483-ban Pedro de Vera végleg a spanyolok uralma alá hajtotta a szigetet, rabszolgasorba vetve és erőszakkal keresztény hitre térítve őket, amely hamarosan a népcsoport kihalásához vezetett.
Az 1912-ben hatályba lépett, infrastruktúra fejlődését elősegítő törvény alapozta meg a sziget turizmusát. 1927-ben a szigetcsoport szétvált két tartományra, Tenerifére és Gran Canariára, 1982 óta pedig Gran Canaria autonóm kormányzással rendelkezik.

Közlekedés

Gran Canaria repülőtere, a Guando, 20 km-re található Las Palmastól, a repülőtéri busz 30 percenként, a helyi járat pedig 15 percenként indul a városba. Gran Canarián gyakran és pontosan járnak a buszok, így ez egy megbízható és olcsó lehetőség a sziget felfedezésére is.
Ennél kicsit drágább, de időtakarékosabb megoldás a taxi. Az autók elején és végén az SP (Servicio Publico) feliratot keressük. A taxiórák a hatóságok által előírt szabályok szerint működnek, nagyobb távolság esetén rögzített árat számolnak. A kellemetlenségek elkerülése végett azért érdemes előre megkérdezni a viteldíjat.
A szigeteken számos autókölcsönző is működik. Az egyes kölcsönzők árai eltérőek lehetnek, ami gyakran a szolgáltatás minőségét is tükrözi.

San Agustin

Bizarr sziklákkal körülvett üdülőfalu, ahol bungalók, szállodák és apartmanok sorakoznak egymás mellett, gyönyörű kertekkel tarkítva. A híres Las Flores sétány a vulkanikus eredetű homokkal borított tengerpart mellett húzódik. A sétány mellett számos étterem, bár, modern bevásárlóközpont áll a nyaralók rendelkezésére, mégis nyugalmasabb, mint a szomszédos Playa del Ingles. 

Playa del Ingles

A sziget egyik legismertebb és egyben legnagyobb, Spanyolország második legnagyobb turistaparadicsoma. A modern üdülőváros közvetlenül a sekély, homokos, dűnékkel tarkított tengerparton fekszik. A szállodasoron minden igényt kielégítő, különböző kategóriájú szálláshelyek várják a turistákat. A kék zászlós strand mögött emelkednek a homokdűnék, amelyek a sziget ismertetőjegyei. Innen csupán egy pár lépés, és máris Playa del Ingles szórakoztató központjának közepén találja magát az ember.

Maspalomas/Meloneras

Gran Canaria legrégebbi üdülőtelepülése Maspalomas, mely két kiemelkedő látványossággal csábítja a turistákat. Az egyik Európa egyetlen szaharai homokos mini sivatagja, a másik a világítótorony. Meloneras partja Maspalomas folytatása, a két területet a világítótorony választja el egymástól.

Beutazási feltételek

Spanyolországhoz tartozó terület lévén a magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy új típusú személyigazolvánnyal léphetnek Gran Canaria területére. Vízumra csak abban az esetben van szükség, ha több mint három hónapon át szándékoznak a szigeteken tartózkodni vagy valamilyen munkatevékenységet szeretnének végezni.
Ha a szigetek területén vezetni kíván, akkor ne felejtse el nemzetközi vezetői igazolványát magával vinni. Amennyiben nyaralása alatt okmányai elvesznek vagy ellopják őket, azonnal jelentse személyesen a helyi rendőrkapitányságon és a Tiszteletbeli Konzulátus megadott telefonszámán.

Utazási szabályok a Kanári-szigetekre

2020.november 23-tól a Kanári-szigetek területére csak érvényes, angol vagy spanyol nyelven kiállított negatív PCR teszteredménnyel léphetnek be a különösen fertőzött országokból érkező utasok, így Magyarországról is. Ezeknek az országoknak a listáját 15 naponként frissítik, amennyiben hazánk lekerül a listáról, azonnal közzétesszük az információt.

A PCR tesztet a szigetcsoportra történő érkezést megelőző 72 órán belül kell megcsináltatni, és azt papíron vagy digitális formában is elfogadják. Az ellenőrzés határátlépésnél történik, akár repülővel, akár hajóval érkezik valamely szigetre.

Ha teszt nélkül érkezik a Kanári-szigetekre, akkor 14 napos karanténba kerül. A karantént a szálláshelyen is el lehet tölteni, amennyiben az engedélyezi ezt. Ha a karantén ideje alatt készül PCR teszt és az negatív eredményt mutat, akkor a karantén feloldásra kerül.

Spanyolország más területeire továbbra is kizárólag PCR teszttel lehet belépni, sőt, aki spanyolországi átszállással érkezik a Kanári-szigetekre, attól az anyaország repülőtérein továbbra is PCR tesztet kérnek.

Az érvényes teszt mellett ki kell tölteni az egészségügyi nyilatkozatot is, ezt az utazás előtt 48 órával teheti meg legkorábban. https://spth.gob.es/

Csak angol és spanyol nyelven kiállított dokumentumot fogadnak el, az igazolás mobiltelefonon elektronikus formában is bemutatható, amennyiben angol vagy spanyol nyelven lett kiállítva.

Az országba érkezéskor bemutatott dokumentumnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

  • Az utas adatait: teljes nevét és útlevelének/személyi igazolvány számát
  • A mintavétel napját
  • Az elvégzett teszt típusát
  • A mintavétel eredményét
  • A tesztet végző laboratórium kapcsolattartási adatait

Az útlevél/személyi igazolvány számának egyeznie kell az egészségügyi nyilatkozatban szereplő számmal és az utazáskor használt dokumentum számával.

Időeltérés

Közép-európai idő -1 óra, tehát egy órával előrébb járnak, mint mi. A Kanári-szigeteken is van téli és nyári időszámítás.

Repülési idő

A Kanári-szigetek Budapestről kb. 4-5 óra. + átszállási idő Lisszabon-ban.  (FONTOS! A hazaúton 8,5 óra az átszállási idő Lisszabon-ban!)

Poggyász súlyhatár 23 kg/fő

Transzferidők

Gran Canaria repülőteréhez legközelebb San Augustín üdülőfalu esik, ide kb. 20 perc a transzfer, a legmesszebb fekvő Costa Melorenasba pedig kb. 40 percnyi buszúttal kell számolni. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, ill. az indulás.

Hivatalos nyelv

A szigeten a spanyol a hivatalos nyelv, de a turisztikai övezetekben a helyiek szinte mind beszélnek angolul.

Külképviselet

Tiszteletbeli Konzulátus
Apartado de Correos 404, 38.650 Los Cristianos, Arona, Tenerife
Telefon: (00 34) 639 20 91 97

Magyar Köztársaság Nagykövetsége – Konzuli Hivatal
C/ Ángel de Diego Roldán 21. 28016 Madrid
Telefon: (00 34) 914 13 98 50
(00 34) 914 13 41 37
Ügyelet: (00 34) 619 22 19 29

Időjárás

Gran Canarián legrosszabb esetben is tavasz van. A hőmérséklet nem nagyon csökken 18-20 fok alá még decemberben sem, a nyári hónapokban pedig 25-30 fok között alakul a hőmérséklet. A magas páratartalom miatt azonban nyáron ezt sokkal melegebbnek érzékeljük. A víz hőmérséklete viszont nyáron sem emelkedik 25 °C fölé, a hideg tengeráramlásnak köszönhetően, tehát az óceánban csak a nyári hónapokban lehet fürdeni. A szálláshely kiválasztásakor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a déli, maspalomasi öböl és a las palmasi Canteras strand vizének hőmérséklete között akár 3-5 °C különbség is lehet.

Elektromos áram

220 V váltóáram, a nálunk is megszokott kétpólusú dugasz illik a konnektorba.

Hivatalos pénznem

Euro (EUR). Váltópénze a cent (1 EUR= 100 cent). Bankautomaták rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Autóbérlés

Rengeteg autókölcsönző áll a szigetet felfedezni vágyók rendelkezésére, amelyek – márkától függően – kb. 30-50 EUR/nap + üzemanyag áron kínálják a gépjárműveket bérlésre. A feltétele az érvényes nemzetközi jogosítvány, emellett teljes körű casco biztosítás megkötése javasolt. A közlekedési szabályok megegyeznek a Magyarországon érvényes előírásokkal, kérjük, az ismeretlen környezet miatt fokozottan ügyeljenek ezek betartására.

Közbiztonság

Központi segélykérő szám: 112 – ezen a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők is elérhetők.

Egészségügyi ellátás

Afrikai jellegű higiéniai kockázatok és emberekre veszélyes állatok nincsenek. Az alapvető higiéniai és egészségügyi szabályokat azonban mindenképp ajánlott betartani, hogy a nyaralás minden gond nélkül teljen. A napsütés a Kanári-szigeteken nagyon erős, használjon napkrémeket, és kerülje a napozást 13 és 15 óra között, de ezen az időszakon kívül sem érdemes huzamos ideig a tűző napon tartózkodni, még akkor sem, ha az állandó szél miatt nem érzi a nap erejét. Fejfedő és napszemüveg viselése ajánlott. Az orvosi ellátás költségei elég magasak, ezért érdemes az utazás előtt komplex utazási biztosítást kötni. Ha az egészségügyi problémája nem olyan sürgető, akkor a gyógyszertárakban, amelyek zöld kereszttel és „Farmacia“ felirattal vannak jelezve, vásárolhat gyógyszert.

ÁRAINK TARTALMAZZÁK:

- A repülőjegy és repülőtéri illeték árát oda-vissza Budapest - Lisszabon - Gran Canaria - Lisszabon - Budapest útvonalon átszállással
- Transzfert a szállodába/szállodából
- A szállodai elhelyezést, ellátást árjegyzék szerint
- A telepített magyar nyelvű képviselő által nyújtott szolgáltatásokat

KÜLÖN FIZETENDŐ:

A külön fizetendő költségeket IDE KATTINTVA találhatják meg!

 
Utazzon velünk! Utazás már 244 900 Ft/főtől
 
 
Legkedveltebb szállodák
img
Spanyolország Gran Canaria Playa del Inglés
 
352 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 7. 16 (Budapest)
 
img
301 803 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 9. 15 (Budapest)
 
img
334 863 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 9. 1 (Budapest)
 
img
347 043 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 9. 1 (Budapest)
 
img
319 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 7. 2 (Budapest)
 
img
Spanyolország Gran Canaria Playa del Inglés
 
252 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 6. 23 (Budapest)
 
img
Spanyolország Gran Canaria Playa del Inglés
 
252 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 6. 16 (Budapest)
 
img
Spanyolország Gran Canaria Playa del Inglés
 
244 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 6. 23 (Budapest)
 
img
386 193 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 6. 16 (Budapest)
 
img
286 900 Ft/főtől
Részletek
services 7 éjszaka / 8 nap services Odaút 2021. 6. 16 (Budapest)
 
 
Összes szálloda keresése
 
A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A honlapunkon való böngészéssel Ön hozzájárul a sütik használatához. További információk